Hejtman společně s ministrem zdravotnictví otevřeli nový operační trakt znojemské nemocnice

06.10.2015 22:42

Hejtman Michal Hašek spolu s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem a ředitelem VZP Zdeňkem Kabátkem otevřeli 6. října 2015 zrekonstruovaný operační trakt v Nemocnici Znojmo.

Hejtman společně s ministrem zdravotnictví otevřeli nový operační trakt znojemské nemocnice
Foto: Jihomoravský kraj
Popisek: Hejtman společně s ministrem zdravotnictví otevřeli nový operační trakt znojemské nemocnice.

Náklady na nové operační sály dosáhly přibližně 290 milionů korun (z toho stavební investice zhruba 182 milionů korun) a výrazně zlepší péči o pacienty v nemocnici. Součástí je i v ČR unikátní biologická laboratoř a speciální operační sál.  Jde o jednu z nejvýznamnějších investic Jihomoravského kraje v oblasti zdravotnictví v posledních letech. „Znojemská nemocnice tak potvrzuje svoji úlohu páteřní vlajkové lodi krajského zdravotnictví s přeshraničním přesahem v České republice (Kraj Vysočina) i do Rakouska (Dolní Rakousko),“ řekl hejtman Michal Hašek. „Od roku 2009 zde Jihomoravský kraj ze svého rozpočtu investoval 533 milionů korun, další prostředky byly poskytnuty ze státního rozpočtu a z fondů Evropské unie. Nemocnice Znojmo pro nás byla, je a bude investiční prioritou i pro roky příští,“ uvedl hejtman.

Nově vybudované operační sály ve znojemské nemocnici označil ministr Němeček s nadsázkou ne za medicínu 21. ale 22. století. „Chci v této souvislosti ocenit přístup kraje k celému zdravotnictví. Je vidět, že oblast zdravotnictví je pro kraj prioritou z hlediska investic a z hlediska celkového přístupu,“ konstatoval ministr zdravotnictví.

Ředitel nemocnice Miroslav Kavka přiblížil využití nových sálů: „Rekonstrukce sálů je zajímavá tím, že byla realizována za plného provozu nemocnice bez omezení operačních výkonů, trvala tři roky. Původní stav byl šest operačních sálů, z toho jeden oční, který je nyní vyčleněn do jiných prostor. Po třech letech zde vzniklo sedm nových operačních sálů,“ uvedl ředitel Kavka.

Ministr Svatopluk Němeček označil znojemskou nemocnici za vzorovou. „Protože je to nemocnice, která po mnoho let naplňuje předem definovanou strategii svého rozvoje. Ví, jaké místo z hlediska poskytování péče zaujímá v rámci České republiky a svého regionu. Považuji za velmi významné, že je to nemocnice, která potenciální druhou půlku své spádové oblasti má v sousedním Rakousku. A věřím, že se bude dařit naplňovat to, o čem jsme hovořili s panem hejtmanem – to znamená možnost podpořit poskytování péče pro rakouské občany,“ uvedl ministr zdravotnictví Němeček.

Jak následně dodali hejtman i ministr, považovali by za velmi symbolické, kdyby smlouva o zajištění přeshraniční zdravotní péče mezi oběma zeměmi byla podepsána právě ve Znojmě. Ministr Němeček také zdůraznil fungující spolupráci ministerstva s Asociací krajů ČR i s jednotlivými kraji.

Více fotografií ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).