Hejtmanka Jermanová: Štěkání o tom, že nová koalice něco přidělila, je záměrně manipulativní

11.11.2017 17:08

Komentář na facebookovém profilu

Hejtmanka Jermanová: Štěkání o tom, že nová koalice něco přidělila, je záměrně manipulativní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslava Pokorná Jermanová

Kauza Harley Davidson se objevila v médiích v sobotu dne 4. listopadu. Kraj prý dal na „sraz“ motorkářů 10 milionů Kč. Dovolte mi vysvětlit vám i tuto „horkou“ investigativní kauzu.

Hned na začátek: kraj nedal nic, protože finanční podporu musí schválit až zastupitelstvo Středočeského kraje na svém zasedání 5. prosince.

Ještě když jsem byla místopředsedkyní Sněmovny, přišla za mnou v dubnu 2016 delegace z firmy Harley Davidson. Místní a regionální zástupci značky doprovázeli Global Experience Directora, který zodpovídá za veřejnou prezentaci Harley Davidson všude mimo území USA.

Pánové mi představili možnost uspořádat oslavy 115. výročí značky Harley Davidson v České republice v roce 2018. Harley Davidson se netajil tím, že zvažuje zájem o kandidaturu i z jiných měst (například Hamburgu, Lugana, Barcelony, Vídně) a že minulé oslavy v roce 2013 v Římě nasadily laťku hodně vysoko. Oslav v Římě se účastnil i sám papež a do města přijelo slavit 110. výročí značky na 100 tisíc návštěvníků. Dostali jsme celou řadu podkladů. Kdo přijede. Jak oslavy budou probíhat. Z těchto podkladů vyplynulo, že se jedná o společenskou a kulturní událost celosvětového významu. A my vyhodnotili akci jako velmi přínosnou nejen pro naši ekonomiku, ale také jako významnou podporu cestovního ruchu a také skvělou prezentaci České republiky v zahraničí, o kterou stojí za to se ucházet. A přesvědčit Harley-Davidson, že Česká republika chce a je schopna tuto celosvětovou akci na svém území zorganizovat a podpořit.

Přenesu se v čase do roku 2017. Pánům z Harley Davidson Česká republika se nakonec podařilo přesvědčit kolegy z Harley Davidson USA a v červnu se oficiálně do celého světa oznámilo, že oslavy 115. výročí proběhnou v roce 2018 v České republice. Naše jednání se mohla přenést z roviny teoretické do roviny praktické.

Zástupci Harley Davidson nám mimo jiné předali studii ekonomických dopadů a finančních přínosů pro veřejné rozpočty oslav 115. výročí pro Českou republiku, kterou zpracovala společnost KPMG. Z té vyplývá, že se v rámci oslav v České republice zrealizují tržby mezi 1,15 mld. Kč – 1,25 mld. Kč, z toho plynoucí přínos pro veřejné rozpočty ve výši 510 mil. Kč – 550 mil. Kč. S touto studií byli seznámeni členové Rady a určitě sloužila jako podklad pro zařazení oslav mezi strategické akce marketinkového plánu Centrály cestovního ruchu Středočeského kraje. Tuto akci zároveň v průběhu debaty o tomto materiálu obhajoval také Vít Rakušan, který měl cestovní ruch v gesci. Ten dobře věděl (stejně jako ostatní radní), o jakou sumu organizátoři žádali a proč. Vít Rakušan také věděl, jaké jsou vazby lidí z mého okolí na organizátory. S jedním z jmenovaných se dokonce zná od dětství. Přijde mi tedy značně pokrytecké, že se na svém FB profilu vyjadřuje ve stylu „já nic, já muzikant“.

Na základě schválení marketinkového plánu pro rok 2018 zastupitelstvem Středočeského kraje jsem předložila Radě kraje návrh na schválení účelové dotace ve výši 10 mil. Kč na oslavy 115. výročí založení značky Harley Davidson. Návrh na výši dotace zohledňuje rozsah a šířku plnění, tj. propagaci Středočeského kraje jak při plánované akci, tak také během téměř roční komunikační kampaně, která s červencovými oslavami souvisí. Rada kraje se shodla a doporučila zastupitelstvu akci podpořit. Teprve zastupitelstvo rozhodne, zda akci podpoří/nepodpoří a v jaké výši. Je to zcela standardní postup.

Cestovní ruch je jednou z priorit Středočeského kraje. Vnímáme oslavy 115. výročí značky HD jako zcela výjimečnou svým rozsahem i dopadem. Lze namítnout, že těžiště oslav bude v Praze. My ale vycházíme z již zmíněné studie ekonomických dopadů od společnosti KPMG a výše zmíněných přínosů pro veřejné rozpočty z daňových a jiných příjmů na 510 mil. Kč – 550 mil. Kč. Naším cílem je ukousnout si z tohoto koláče pouhých 10 %, což by znamenalo přínos 50 milionů Kč pro Středočeský kraj, nemluvím o obrovské hodnotě reklamního plnění a propagace našeho kraje.

Ale jak jsem již mnohokrát řekla. O případné podpoře akce rozhodne až zastupitelstvo kraje 5. prosince. Štěkání o tom, že nová koalice něco přidělila, je tedy záměrně manipulativní. Ale obrázek si udělejte každý sám.

Rozumím tomu, že Harley Davidson je soukromá společnost, která vyrábí motocykly. Takových je mnoho. Ale není jich zas tolik, co to dělají 115 let. A málokterá (bez urážky) budí takové emoce, jako Harley Davidson. Být na mém místě a někdo by vás oslovil s nabídkou spojit jméno s touto legendární americkou značkou, pozvat lidi z celého světa do vašeho kraje, váhali byste? Ano. Důležitá jsou čísla. A ta hovoří ve prospěch podpory. Čisté má dáti/dal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.