Hejtmanka Pokorná Jermanová: Nové vozy posílí systém péče v modelu rendez-vous ve Středočeském kraji

13.02.2017 18:23

Z rukou středočeské hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové a náměstka pro oblast zdravotnictví Martina Kupky převzali středočeští záchranáři tři nové speciálně upravené automobily Škoda Yeti a unikátní mobilní operační středisko (MOS). Vozidla Škoda Yeti budou sloužit na výjezdových základnách záchranné služby v Mladé Boleslavi, Vlašimi a v Brandýse nad Labem. Pořízena byla za necelých 2,7 milionu korun z prostředků fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů. Ten přispěl i na nákup 332 ks zimních a 332 ks letních pneumatik pro sanitní vozy.

Hejtmanka Pokorná Jermanová: Nové vozy posílí systém péče v modelu rendez-vous ve Středočeském kraji
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslava Pokorná Jermanová

„Nové vozy posílí systém péče v modelu rendez-vous ve Středočeském kraji a přispějí k dalšímu zkvalitnění služeb, které v rámci přednemocniční neodkladné péče poskytuje pacientům záchranná služba. Dobrou zprávou pro nás je i to, že ve výběrovém řízení uspěla se svými vozy firma Škoda, která patří do našeho kraje,“ řekla během symbolického předávání klíčů řediteli Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje Martinu Houdkovi hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová.

„Systém rendez-vous (RV) úspěšně používá středočeská záchranka již několik let plošně v celém kraji. Tento způsob je flexibilnější a dovolí dispečinku lékaře v terénu mnohem účelněji využívat, protože lékař na místě pacienta ošetří, podle zdravotního stavu ho buď následně ponechá na místě, nebo předá posádce sanitního vozu k transportu do nemocnice. V případě závažného ohrožení zdraví však lékař pacienta doprovází až do zdravotnického zařízení,“ poukázal na hlavní výhody systému RV náměstek pro oblast zdravotnictví Martin Kupka.

„Když lékař ve voze rendez-vous není vázán na velkou sanitku, zvládne během své služby poskytnout přednemocniční péči většímu počtu pacientů. V řadě případů totiž lékař není zapotřebí k následnému transportu pacienta do nemocnice,“ přidal zkušenosti z terénu ředitel středočeské záchranky Martin Houdek. V roce 2016 ve Středočeském kraji zasahovaly vozy RV u zhruba 25 tisíc případů a při cestě k těmto zásahům najely přes 551 312 kilometrů.

Klíčky od nových vozů převzal ředitel záchranky společně s dalším speciálním klíčem od unikátního mobilního operačního střediska (MOS). Vozidlo, které si se zájmem vedení kraje prohlédlo, je vybaveno dvěma operátorskými pracovišti. Kromě nich a související technologie je součástí vozidla i nezbytné provozní zázemí pro operátory a štáb – toaleta, sprcha, zásobník na pitnou vodu, kuchyňský kout, lůžková část a zasedací část vozu. Mobilní operační středisko bude sloužit v případě krizových situací v místech s větším počtem zraněných. Vybavení vozu umožní operativně řídit práci záchranářů a zároveň u zásahů, které si vyžádají delší dobu, poskytne nezbytné zázemí samotným zdravotníkům.

„Náklady na pořízení mobilního operačního střediska dosáhly částky zhruba 3,3 milionů korun, přičemž necelé 2,4 miliony Kč byly hrazeny z dotace Ministerstva zdravotnictví a zbytek z celkové částky byl hrazen z krajských peněz prostřednictvím investičního fondu Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje,“ upřesnil náměstek M. Kupka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…