Hejtmanka Pokorná Jermanová: Političtí vězni si zaslouží naši úctu a vděk

06.08.2017 15:23

Středočeský kraj chce věnovat téměř 200 tisíc korun Konfederaci politických vězňů České republiky.

Hejtmanka Pokorná Jermanová: Političtí vězni si zaslouží naši úctu a vděk
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslava Pokorná Jermanová

Peněžitý dar v hodnotě téměř 200 tisíc korun zřejmě obdrží od Středočeského kraje Konfederace politických vězňů České republiky (KPV). Středočeští radní se na tom shodli na svém zasedání ve čtvrtek 3. srpna 2017. Poslední slovo však budou mít středočeští zastupitelé, kteří musí darovanou částku schválit.

„Chceme takto finančně vypomoci bývalým politickým vězňům žijícím ve Středočeském kraji a ovdovělým partnerům vězňů. Každému politickému vězni a ovdovělému věnujeme částku ve výši 2 500 korun. Celkově by tak bylo vyplaceno 187 500 korun pro 75 občanů, z toho je 52 politických vězňů a 23 vdov a vdovců,“ vysvětlila středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO 2011).

Konfederace politických vězňů České republiky (KPV) je dobrovolnou organizací, která sdružuje politické vězně komunistického režimu bývalého Československa. Jejími členy jsou žijící občané České republiky, kteří byli komunistickým režimem po roce 1948 vystaveni nebývalému teroru, jako byly popravy, mučení, dlouholetý žalář, konfiskace majetku, ale i společenská a sociální diskriminace. Z původních zhruba 450 000 postižených dnes žije již necelých 8 000. V současné době se KPV zaměřuje především na důstojné uctívání památky obětí komunismu a na seznamování mladé generace se dějinami České republiky.

„Lidé, kteří prožili část svého života za mřížemi československých komunistických věznic a pracovních táborů si zaslouží naši úctu a vděk za to, že neváhali své síly a mnohdy i zdraví a životy položit v rámci boje s totalitním režimem. Mnoho příkladů politické zvůle, nezákonnosti a násilí nalezneme patrně v každé zemi světa, v řadě z nich navíc ve velmi nedávné minulosti.  Proto je nutné si připomínat statečnost a odvahu těch, kteří se aktivně snažili této zvůli postavit. Ve Středočeském kraji tak mohou zájemci učinit například prostřednictvím Muzea třetího odboje v Příbrami nebo skanzenu tábora Vojna v obci Lešetice u Příbrami,“ závěrem konstatovala středočeská hejtmanka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…