Hejtmanka Pokorná Jermanová: Poukazovat na takové velikány, jako byl Jan Hus, považuji prakticky za povinnost

02.07.2017 22:40

První červencový týden patří ve Středočeském kraji tradičním Slavnostem mistra Jana Husa na Krakovci. Lidé si zde od 4. 7. do 6. 7. 2017 připomenou pobyt tohoto významného kazatele a církevního reformátora, který na zdejším hradě Krakovec pobýval před cestou do Kostnice, kde byl odsouzen a upálen.

Hejtmanka Pokorná Jermanová: Poukazovat na takové velikány, jako byl Jan Hus, považuji prakticky za povinnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslava Pokorná Jermanová

„Poukazovat na takové velikány, mezi které jistě patří i mistr Jan Hus, považuji prakticky za povinnost. Aby další a další generace nezapomínaly na idee, které tento myslitel šířil. Proto Středočeský kraj tuto akci podporuje. Právě díky ní si mohu vhodnou a zábavnou formou lidé a především děti připomenout takto významnou osobnost,“ uvedla středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO 2011).

Tyto oslavy se nesou v duchu nejen historických tradic, ale i tradice spolupráce Středočeského kraje s obcí Krakovec, kterou reprezentuje starosta a zároveň kastelán hradu Krakovec Jiří Sobek.

Slavnosti mistra Jana Husa na Krakovci se Středočeský kraj účastní již po sedmé. Návštěvníky oslav pod hradem Krakovec čeká bohatý a rozmanitý kulturní program, který začíná v úterý večerním divadelním vystoupením divadelní společnosti Tyl Čistá. Největším tahákem jistě bude vystoupení legendy české hudby a divadla Jiřího Suchého. V průběhu akce se setkají i příznivci Českého klubu turistů z Rakovníka, kteří si podhradí Krakovce zvolili již tradičně jako cíl svých tras.

Atmosféru dané doby přiblíží skupina Góthien, která vystoupí v dobových kostýmech s hrou na hudební nástroje dané doby. O hudební produkci se postará i hudební skupina Galileo Band, skupina Keks nebo zpěvák Jakub Smolík. Duchovní hudbu 17. a 18. století předvede sopranistka Gabriela Eiberová a hru na píšťalové varhany Adam Viktora.

Ve středu a čtvrtek je zajištěná kyvadlová doprava z Rakovníka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.