Hejtmanka Pokorná Jermanová: Výstavba a modernizace školek je prioritou koalice

30.04.2017 14:57

Přestože Středočeský kraj nemá ve své přímé působnosti zřizování a řízení mateřských škol, rozhodl se významně napomoci s rozšířením jejich kapacity i se zajištěním rekonstrukcí budov. Shromáždil již připravené projekty obcí a měst a žádá odpovědná ministerstva, školství a financí, o uvolnění jejich finanční rezervy na realizaci těchto záměrů.

Hejtmanka Pokorná Jermanová: Výstavba a modernizace školek je prioritou koalice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslava Pokorná Jermanová

Situace nedostatečného počtu míst v mateřských školách je ve Středočeském kraji kritická. Podle údajů Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR nebylo v září loňského roku vyhověno ve středních Čechách celkem 6 856 žádostem o přijetí dítěte do mateřské školy. „Snižování počtu nepřijatých dětí, podpora výstavby a modernizace školek je proto jednou z priorit naší krajské koalice,“ uvedla hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO 2011) s tím, že ze zmapované situace v kraji vyplývá, že je zapotřebí výrazně posílit dotační tituly, které umožní situaci efektivně řešit.

„Shromáždili jsme celkem 77 projektů, které mají za cíl vybudovat buďto nové zařízení, nebo rozšířit kapacity stávajících budov v hodnotě přesahující 1,2 miliardy korun. Všechny se nacházejí ve vysokém stupni rozpracovanosti, takže je velká šance, že budou moci být realizovány po získání finančních prostředků co nejrychleji,“ informoval Věslav Michalik (STAN), radní pro oblast hospodářského a regionálního rozvoje včetně evropských fondů a rozvoje venkova. O situaci informoval dopisem představitele MŠMT a MF. Zároveň ministry požádal o řešení situace pomocí vyhlášení národního dotačního titulu na podporu výstavby mateřských škol.

Podpora je limitována územím

Upřesnil, že se jedná o projekty, které byly již zaregistrovány do výzvy programu Integrovaných teritoriálních investic (ITI), nepodpořené projekty podané do individuální výzvy IROP a zcela nové projekty, které dosud nebyly předloženy do žádného z uvedených programů. „Tento seznam jednoznačně dokazuje obrovský převis připravených projektů, pro něž není zajištěno financování z dotačních zdrojů,“ konstatoval radní Michalik. Poukázal na to, že jen v rámci výzvy ITI bylo zaregistrováno 44 projektů v objemu necelé jedné miliardy korun, přičemž alokace činila pouhých 300 milionů korun. To znamená, že může být podpořeno pouze 10 až 12 projektů.

Ze všech projektů, které mají obce a města pro rozvoj svých školek připraveny, tak mohou být podpořeny pouze projekty za cca 300 milionů korun. Podpora je limitována územím Pražské metropolitní oblasti. „Tím zůstane více než 65 projektů v celkovém objemu 937 milionů korun z důvodu nedostatku finančních zdrojů neuspokojených,“ upozornil V. Michalik.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…