Hejtmanka Stráská šla za kmotru mláděti medvěda plavého

30.08.2018 6:34

Sameček dostal jméno Nochunsafed, tedy Bílý dráp. Křtu se zúčastnil i náměstek Hroch.

Hejtmanka Stráská šla za kmotru mláděti medvěda plavého
Foto: Jihočeský kraj
Popisek: Hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská

Nochunsafed, tedy Bílý dráp. Toto jméno patří osmiměsíčnímu mláděti medvěda plavého. V roli kmotry se křtu v Jihočeské zoologické zahradě v Hluboké nad Vltavou představila hejtmanka Ivana Stráská. Slavnostní akt se odehrál ve středu 29. srpna.

Mládě vzácného poddruhu medvěda hnědého z hor Střední Asie se v zoologické zahradě narodilo letos 1. ledna. Jeho rodiči jsou samice Gul a samec Altaj. „Matku jsme získali z Tádžikistánu a právě z tamního jazyka jméno samečka Nochunsafed pochází. V překladu to znamená Bílý dráp,“ vysvětli ředitel zoo Vladimír Pokorný.

Hejtmanka popřála malému Nochunsafedovi, aby mu hlavně chutnal dort, který pro něj ošetřovatelé připravili. Přítomných dětí se pak zeptala, jak mu budou říkat. „Dozvěděla jsem se, že medvídka určitě přejmenují na Drápka,“ zasmála se Stráská.

Ve volné přírodě se vyskytuje pravděpodobně jen okolo tří tisíc jedinců

Náměstkovi hejtmanky Pavlu Hrochovi se jako příznivci románů o indiánech líbí český překlad medvědova jména Bílý dráp. „Hlavně jsem pyšný na to, že jsme nyní jediná zoo v Evropě, která medvěda plavého odchovává,“ uvedl Hroch.

Medvěd plavý patří podle seznamu Mezinárodního svazu ochrany přírody ke kriticky ohroženým živočišným druhům. Ve volné přírodě se vyskytuje pravděpodobně jen okolo tří tisíc jedinců, tedy zhruba stejně, jako pand velkých. A Hluboká je v Evropě nejzápadněji položená zoo, která tyto medvědy chová. „Doufáme, že medvídě zde nebude pouze pro radost návštěvníků, ale také proto, abychom si všichni společně uvědomili, jak je jeho druh v přírodě kriticky ohrožen a snad se díky němu zvýší i zájem veřejnosti o ochranu zvířat obecně. V rámci zachování biologické rozmanitosti,“ uzavřel Pokorný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…