Hejtmanka Vildumetzová: Vše se zbytečně protahuje, hrají se politické hry

26.03.2017 20:19

Kraje píší premiérovi: Splňte sliby a podílejte se na zvýšení mezd řidičů.

Hejtmanka Vildumetzová: Vše se zbytečně protahuje, hrají se politické hry
Foto: archiv hejtmanky
Popisek: Historicky první hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová (ANO)

Hejtmani z celé republiky opakovaně apelují na vládu, aby řešila tak, jak dříve slíbila, zvýšení mezd řidičů linkových autobusů. Aby kabinet do rozpočtu krajů poukázal slíbené peníze. Napsali proto dopis premiérovi Bohuslavu Sobotkovi, v němž na dopravu požadují jednu miliardu korun, na formě přitom nezáleží. Může jít o účelovou dotaci nebo finance prostřednictvím programu Státního fondu dopravní infrastruktury na opravy silnic 2. a 3. tříd, které spravují kraje.

„Ptám se: proč vláda už dávno nepřistoupila na kompromisní řešení, které jsme navrhli a nedala na opravu silnic II. a III. tříd čtyři miliardy, jak jsme požadovali? Poskytla o miliardu méně, a to i přes to, že s naším návrhem souhlasil ministr dopravy s tím, že by se tak krajům kompenzovaly výdaje související se zvýšením mezd řidičů,“ říká předsedkyně Rady Asociace krajů ČR a hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová a dodává: „Vše se tak zbytečně protahuje, hrají se politické hry, místo toho, aby se myslelo na lidi - řidiče, kteří mají nárok na vyšší mzdy a všechny občany, kteří chtějí jezdit po bezpečných a opravených silnicích. Že teď po tuhé zimě komunikace připomínají tankodromy, ví snad úplně každý.“ 

Na dopisu předsedovi vlády Bohuslavu Sobotkovi se shodli hejtmani na jednání 17. března 2017 v Praze. V listu Jany Vildumetzové mimo jiné stojí:

„…Vážený pane předsedo vlády, na základě závěrů ze 3. zasedání Rady Asociace krajů České republiky, bych Vás chtěla opakovaně požádat o součinnost a plnou podporu při zajištění navýšení mzdových prostředků pro řidiče regionální autobusové dopravy, které Vaše vláda schválila svým nařízením č. 336/2016 Sb. a č. 337/2016 Sb. … za přítomnosti dalších členů vlády ČR byly z Vaší strany poskytnuty přísliby o spolufinancování částky, která je nutná k zajištění pokrytí navýšení mzdových prostředků krajským řidičům… ať již to bude jako účelová dotace vlády krajům nebo prostřednictvím navýšení programu SFDI na rekonstrukce a opravu silnic II. a III. tříd o 1 mld. Kč, budou tyto prostředky použity k naplnění účelu zajištění financování navýšených mezd řidičům regionální autobusové dopravy … dovolte mi, abych vyjádřila naději, že tento opakovaný apel na Vás a Vládu ČR bude mít pozitivní dopad a Vaše přísliby ze dne 17. ledna 2017 budou v konečném důsledku naplněny. S ohledem na situaci v jednotlivých krajích a potřebu co nejrychlejšího nalezení jejího řešení jsem připravena k osobnímu jednání a plné koordinaci v rámci Asociace krajů České republiky….“

O zvýšení mezd řidičů autobusů, které mají realizovat kraje, rozhodla vláda svým nařízením. Neřekla však, jak to udělat, ani kde na to vzít. V lednu premiér slíbil, že peníze na vyšší mzdy řidičů autobusů krajům pošle. Kompromisní návrh krajů dát na opravu silnic II. a III. tříd čtyři miliardy korun, které by kompenzovaly náklady regionů na mzdy řidičů, však o měsíc později vláda odmítla a na krajské komunikace schválila miliardy tři. Ty ale na opravy nestačí. Vláda také v minulosti slíbila, že se Státní úřad inspekce práce (SÚIP), který spadá pod Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV), zaměří právě na kontroly dopravců. Později však ministryně práce a sociálních věcí krajům vzkázala, že se s oblastními inspektoráty začleněnými pod SÚIP mají domluvit individuálně. Situace se mzdami řidičů autobusů vedla k tomu, že dopravní odbory vyzvaly tyto zaměstnance k celorepublikové stávce.

Předsedkyně Rady Asociace krajů ČR a hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová říká: „Nerozumím tomu, proti komu by měli řidiči autobusů stávkovat, když navýšení jejich mezd nařídila vláda. Kraje nijak nemohou zasahovat do vztahů mezi zaměstnanci a zaměstnavateli, tedy řidiči a dopravci. Kraje mají uzavřené smlouvy se zaměstnavateli, tedy s dopravci. V našem zájmu samozřejmě je zajistit dopravní obslužnost. Situaci, kterou jsme nezavinili, tak řešíme, k tomu však potřebujeme pomoc státu, respektive aby vláda splnila to, co dříve slíbila.“    

Nešťastná forma zvýšení mezd řidičů autobusů vedla k celé řadě jednání krajů, ať už s vládou, dopravci či odbory. Hejtmani dané téma probírali také na schůzkách s prezidentem Milošem Zemanem, předsedou Senátu Milanem Štěchem či předsedou Sněmovny Janem Hamáčkem. Všichni se shodují, že se jedná o nezáviděníhodnou situaci, kterou je třeba co nejdříve vyřešit ve spolupráci všech subjektů, jichž se týká.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

14:02 Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k lidem se zdravotním postižením v prvním stupni závi…