Heller (KDU-ČSL): Stojí pan Liška o nepřizpůsobivé imigranty?

15.04.2014 10:55

Minulý týden vyletěla zpráva v médiích, že KDU-ČSL se vymezila proti imigrantům a islamismu. A to v rámci kampaně Strany zelených a jejího předsedy Ondřeje Lišky. To je však pouhá polopravda.

Heller (KDU-ČSL): Stojí pan Liška o nepřizpůsobivé imigranty?
Foto: hellersimon.cz
Popisek: Šimon Heller

Ona „problematická“ věta z programu lidovců zněla takto: „Nechceme Evropu plnou nepřizpůsobivých imigrantů, kteří na předměstí zapalují auta, prodávají drogy a zanášejí k nám mj. radikální islamismus“. Stojí snad někdo kromě pana Lišky ze Strany zelených o takové imigranty?

I když je tato věta vytržená z kontextu, osobně se pod ni mohu podepsat. Stejně tak se mohu podepsat pod blog Tomáše Zdechovského, který má zjevně podobný pohled na věc. Evropa by jednoznačně měla respektovat svobodu náboženského vyznání, nesmí ale zapomínat na svoji bezpečnost a ochranu svých vlastních občanů. Vymezení proti radikálnímu islamismu je naší povinností, protože je úzce spojeno s bezpečnostním rizikem. Demokracie nemůže být o tom, že si každý dělá, co chce. Každý musí respektovat pravidla země, do které přichází.

 Procestoval jsem nízkonákladovým stylem Afriku, Asii a Jižní Ameriku. A stejně jako jsem byl připraven zcela respektovat například mauritánská pravidla a kulturu v Mauritánii, očekávám, že to samé udělají lidé, kteří přijdou k nám. Stejně jako moje žena bude respektovat nošení šátku v muslimských zemích, očekávám, že imigranti budou respektovat naše pravidla. Pokud jsem u někoho hostem, nechovám se tak, jako bych tam byl doma.

 Imigrační politiku je třeba nastavit tak, aby byla schopna reflektovat přizpůsobivost jednotlivých přistěhovalců. Jsem přesvědčen, že drtivá většina občanů nemá problém s Vietnamci pracujícími ve večerkách. Naopak k těmto lidem, kteří často pracují 16 hodin denně, mám velký obdiv. Naopak mám velký problém s majiteli ilegálních heren a pochybných podniků, které jsou součástí cizojazyčné mafie. Ač všichni vědí, že těchto podniků v příhraničí na Českokrumlovsku není málo, všechny naše příslušné orgány zachovávají status quo.

 Je třeba si ale nalít čistého vína. Povinnost dodržovat pravidla nesmíme vyžadovat pouze po přistěhovalcích. Musíme je vyžadovat po všech. Pokud tuto skutečnost někdo odmítá, není možné, aby byl například dotován ze sociálního systému, který financují všichni ostatní občané. Dobrý učitel se pozná podle toho, že má stejný metr na všechny ve třídě. Toho je třeba se držet.

 Lidovci se nakonec rozhodli tuto „problematickou“ větu z programu stáhnout. Při vytržení z kontextu mohl být její výklad jiný, než byl zamýšlen. Aspoň pan Liška ze Strany zelených se o to postaral. Každopádně to nic nemění na tom, že nepřizpůsobiví imigranti nesmí mít v Evropě otevřené dveře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Šimon Heller

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

11:17 Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

Vyjádření na CNN Prima News k jednání o důchodech, publikované na svém veřejném facebookovém profilu