Hemer (VIZE2014): Malé podnikání je třeba podpořit, a ne mu házet klacky pod nohy

04.03.2015 19:09

Na můj vkus již velmi dlouho slyšíme, jak především živnostníci, ale i malí a střední podnikatelé parazitují na systému, neplatí daně, podvádí, dokonce kradou atd.

Hemer (VIZE2014): Malé podnikání je třeba podpořit, a ne mu házet klacky pod nohy
Foto: Facebook VIZE2014
Popisek: Zástupci strany VIZE2014. Vlevo předseda Aleš Hemer

Slyšíme to od některých levicových či vládních politiků, slyšíme to od odborářských předáků. Ti se navíc neustále snaží srovnávat podmínky zaměstnance s podmínkami OSVČ, přitom sami dobře ví, že srovnávají nesrovnatelné.  Poslední dobou jsou dokonce slyšet i hlasy, že státní podpora by se měla dávat pouze velkému průmyslu, protože pouze tam to dává smysl.

Tato antikampaň začíná býti již nesnesitelnou a mnozí malí podnikatelé a živnostníci ztrácejí motivaci podnikat. Navíc tuto štvavou kampaň vnímají jako reálné vyhlášení třídního boje. A to je již alarmující, pro stát nebezpečné a naši čelní představitelé by se nad tímto měli vážně zamyslet. Jediným štěstím státu je, že se živnostníci, malí a střední podnikatelé doposud neumějí sjednotit a domluvit na společném postupu. Kdyby to uměli, jsou již plná náměstí. Ale všeho dočasu, dnes neumí, zítra může být situace jiná.

V krátkosti si řekněme, o kom je vlastně řeč. Kdo jsou ti paraziti a podvodníci? Udělejme krátkou rekapitulaci:

Počet podnikatelů, kteří si samostatnou výdělečnou činností (OSVČ) vydělávají, je v České republice celkem 988 035 (statistika k 30. 9. 2014, z toho 688 783 povinných platit zálohy na důchodové pojištění). To znamená, že se jedná o obrovský počet osob, které živí sebe a vlastní rodiny vlastní aktivitou, které nečekají, až jim někdo něco dá a které jsou zvyklé postarat se o sebe samy.

Živnostenské, malé a střední podnikání v ČR dává práci více jak 1,8 mil. zaměstnancům, což činí cca 61% všech pracovníků ČR. Jedná se tedy o nejvýznamnější zaměstnavatele v ČR.

Živnostenské, malé a střední podnikání v ČR tvoří rozhodující masu podnikatelů v naší zemi a má velký vliv na českou ekonomiku.

Na rozdíl od těch, kteří neustále na OSVČ, malé a střední podnikatele nasazují, jsem přesvědčen, že právě těmto lidem a subjektům by stát měl vytvářet podmínky pro to, aby se jim podnikalo lépe, aby měli motivaci podnikat, vytvářet nová pracovní místa a aby prosperovali. Když budou prosperovat oni, budou se mít dobře i jejich zaměstnanci. Rozumní lidé toto chápou.

A argument, že se opravdu najdou i nepoctiví podnikatelé?  Určitě ano, ale drtivá většina je těch poctivých. I mezi zaměstnanci a vrcholovými politiky se najdou nepoctivci. Ty nepoctivé na každé straně je třeba eliminovat. Ale je potřeba říct, že kvůli menšině nemůže trpět většina. Stát musí najít cestu, jak s nepoctivci zatočit, ale neměl by to dělat na úkor těch poctivých. A to se týká nejen podnikajících osob. Je k tomu však vůbec vůle? Jakékoli plošné restrikce, které oné většině poctivých berou motivaci a chuť něco dělat, je nutné odmítnout!

Nám živnostníkům, malým a středním podnikatelům mohu doporučit pouze jediné: Spojme své síly a postupujme jednotně. To je jediná cesta, jak postavit zeď štvavé kampani, která se již stala nesnesitelnou a nebezpečnou. Je nás hodně, chce to jen společný postup. O zájmech malého podnikání zde mluví celá řada různých sdružení, asociací, politických stran. Je však pouze jedna cesta jak uspět - sjednotit síly. Tak se o to pokusme, stojí to za to! 

Psáno pro blog idnes.cz

reklama

autor: Aleš Hemer

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): To kafe s Bidenem se stává čím dál dražší

19:02 Dostál (Stačilo!): To kafe s Bidenem se stává čím dál dražší

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v USA.