Herman (KSČM): ODS ideově vykrádá „komunisty“

27.06.2015 12:16

Občanská demokratická strana usiluje o návrat slávy z předchozích volebních období, a z toho důvodu se pro svoji záchranu neštítí vykrádat ani program Komunistické strany Čech a Moravy.

Herman (KSČM):  ODS ideově vykrádá „komunisty“
Foto: Facebook
Popisek: Pavel Herman

Ostatně toho, že ODS myšlenkově vykrádá socialisty jsem si začal všímat od roku 2009. Poprvé tomu bylo ve volbách do Evropského parlamentu v roce 2009 a později v souvislosti s volebním programem do Poslanecké sněmovny v roce 2013.

ODS v roce 2010 se snažila kvalifikovat zneužívání sociálních dávek jako trestný čin. Vzpoměl jsem si tedy proto na tvrdá 50. léta za vlády KSČ. Jelikož ODS vyčítají „komunistům“ omezování svobody slova v minulém století, tak se sami zasloužili o snahu zavést „informační holokaust“ v podobě omezování internetových médií a práva na informace „sunshine laws.“

Vláda občanských demokratů je také pověstná zavedením „kapitalismu pro chudé“ a „socialismu pro bohaté,“ když v letech 2007 až 2013 zvedla „daň z přidané hodnoty“ z 5 procent na 15 procent. Nemluvě o čerpání dotací z Evropské unie, které často směřovaly na pochybné podnikatelské činnosti jako jsou golfová hřiště, fitnes, sjezdovky na rovině nebo psí hotely.

V parlamentních volbách v roce 2013 zřejmě ODS okopírovala volební program KSČM, když používala levicová programová hesla typu „právo na první práci a bydlení,“ která jsou typická pro volební program „komunistů.“ Na 26. Kongresu ODS okopírovala od KSČM heslo „Práci místo sociálních dávek“ a nazvala ho jako „Poctivá práce místo sociálních dávek.“

Předvolební kampaň (2009)

Na volebních bilboardech v předvolební kampani do Evropského parlamentu si ODS vzala z „komunistického“ hesla slovo „Řešení“ a používala ho ve své odstrašující kampani proti ČSSD. Je tedy zajímavá náhoda, že se před tím ve volbách v roce 2006 objevilo na bilboardech KSČM heslo „Máme řešení,“ což je obdobná formulace jako v kampani ODS.

Bez práce nejsou koláče (2010)

ODS v roce 2010 prosazovala, aby se zneužívání dávek stalo trestným činem (podle trestného činu podvodu je to možné v případě, že nemáme jako pracující nárok na sociální dávky nebo zneužíváme dávky na bydlení). Tento trestný čin se měl zřejmě rozšířit i na lidi, kteří zneužívají sociální systém a nechtějí pracovat.

V letech 1957 až 1990 platil v Československu trestný čin příživnictví, za který byli trestání ti, kteří se soustavně vyhýbali „poctivé práci“ nebo si prostředky k obživě opatřovali jiným „nekalým způsobem.“ Za tento trest hrozil trest odnětí svobody až do 2 let.

Ideová podobnost ODS s bývalou KSČ

Klement Gottwald v roce 1950 prohlásil: „Kdo nepracuje, ať nejí.“ Petr Nečas v roce 2010 prohlásil: „Vezmeme dávky těm, kteří nechtějí pracovat.“ Petr Nečas byl podle informací z časopisu týden předsedou Socialistického svazu mládeže (SSM), takže co se v mládí naučil, tak ve stáří uplatnil. Jenže v minulém režimu byla alespoň KSČ schopna mladé i staré lidi zaměstnat v továrnách, které již za vlády ODS stihly zprivatizovat a definitivně zavřít.

Vedení ODS nechce pustit novináře na 23. kongres (2012)

Podle informací ParlamentníchListů.cz chce vedení – výkonná rada zakázat přítomnost novinářů na kongresu poté, co zazní projev předsedy Petra Nečase, vyloučit novináře z kongresu, aby nemohli psát o diskuzi delegátů. Tento 23. Kongres „pravicově tržních komsomolců“ se mohl klidně přejmenovat na 23. Sjezd ÚV ODSČ.

Blažek ODS: Internet je hrozbou pro demokracii (2012)

Tato politická strana nejvíce obviňuje „komunisty“ z omezování svobody slova za minulého století, ale neštítí se omezovat svobodu internetového projevu ani podporovat smlouvy, které toto omezení schvalují.

Možná, že se v tomto bodu ODS inspirovala od Komunistické strany Číny nebo prozápadní smlouvou ACTA o omezení internetu, protože Komunistická strana Čech a Moravy bojovala za svobodu internetu včetně práva na informace.

Bývalý místopředseda ODS Pavel Blažek usiloval změnit české zákony, a to především kvůli nezávislému a nekontrolovanému publikování informací na internetu, protože jak sám prohlásil: „internetová média se stávájí vážnou hrozbou pro demokracii.“

Místopředseda strany také prohlásil, že ODS by měla bojovat proti takzvaným „sunshine laws,“ tedy zákonům, které dávají veřejnosti právo na přístup k informacím a neustále se snaží něco osvětlovat.

Socialismus pro bohaté a kapitalismus pro chudé (2013)

Za vlády ODS se od roku 2007 do roku 2013 zvedla daň z přidané hodnoty z 5 procent na 15 procent. Ačkoliv Občanská demokratická strana bojuje proti zvyšování progresivní daně pro bohaté, tak její třídní boj spočívá ve zvyšování daní, které pociťují obyčejní lidé a střední třída kdykoliv, když si společně zajdou na do marketů na nákup nebo na třeba ve svém volnu na skleničku.

Programové prohlášení (2013)

Milionářská daň i „právo na první práci“ jsou klasická hesla z několika volebních programů KSČM. Ve svém programu občanští demokraté volili podporu mladých lidí s tématem programu „první práce a první byt.“ Mohu ovšem přiznat, že jsem se s takto levicovým programem konzervativní strany jako student politologie zatím ještě nikdy nesetkal.

Práce místo sociálních dávek (2015)

Na 26. Kongresu ODS zaznělo heslo s názvem „Poctivá práce místo sociálních dávek.“ Zde mne opravdu nepřekvapuje, když jsem toto heslo zahlédl u KSČM s názvem „Práce místo sociálních dávek“ při volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2013 a později při volbách do Evropského parlamentu v roce 2014.

Ani v roce 2015 nechce být zřejmě ODS pozadu a k vzhledem k ukradeným ideám z KSČM, proto navíc zahajuje kampaň, ve které prohlašuje, že je konzervativní stranou, která nemění zásady, ale pouze styl komunikace.

Zdroje:
ODS nám vykrádá hesla na billboardech, tvrdí KSČM (lidovky, on-line text, 13. 8. 2009)
Sazby daně z přidané hodnoty (účetní kavárna, on-line text, 24. 6. 2015)
Seznam vlád Česka (wikipedia, on-line text, 19. 5. 2015)
Pavel Blažek: Nominační projev na místopředsedu ODS (youtube.cz, on-line text, 4. 11. 2012)
Práci místo sociálních dávek (kscm.cz, on-line text, 15. duben 2014)

Mgr. Bc. Pavel Herman, MBA, MPA

  • BPP
  • "Žádná moc nesmí platit více než zákony." Cicero
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

18:09 Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu zákona na zrušení veřejnoprávních médií na S…