Herman (KSČM): První máj není žádný výmysl Sovětského svazu

22.04.2015 21:28

„První máj“ dnes pro mnoho lidí představuje den lásky. Jeho historie je však spojena s bojem za lidská a sociální práva. Jedná se o mezinárodní „Svátek pracujících“ spojený se solidaritou dělníků celého světa.

Herman (KSČM): První máj není žádný výmysl Sovětského svazu
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Rozhodnutí o každoročních oslavách „Prvního máje“ bylo přijato v roce 1899 na ustavujícím kongresu II.Internacionály v Paříži. Datum 1. května bylo stanoveno na paměť demonstrací 300 chicagských dělníků začátkem května 1886, po nichž bylo několik dělnických funkcionářů na základě vykonstruovaných obvinění popraveno. V socialistických zemích patřil tento svátek mezi nejdůležitější.

„První máj“ je mezinárodní „Svátek pracujících“ a „Den solidarity dělníků“ celého světa, který se v Čechách slavil poprvé v roce 1890 na Střeleckém ostrově v Praze. Jan Neruda jako přímý účastník ve slavném fejetonu napsal: „Ano: Byl první máj 1890. A kdo jej co muž dozrálý, myslivý prožil, do dnů svého života na něj nezapomene.“

V době „První republiky“ představoval „První máj“ symbol boje za sociální a politická práva obyčejných lidí. Jednalo se o celosvětový protest proti vykořisťování a ožebračování lidí ze strany politiků a podnikatelů, kteří dohromady tvořili vládnoucí vrstvu společnosti.

Oslavy „Prvního máje“ nejsou žádným výmyslem „Sovětského svazu,“ ale jedná se o „Svátek práce,“ přes jehož manifestace s pomocí odborových organizací docházelo k zajištění práva na práci, zavedení osmihodinové pracovní doby, sociálního zabezpečení, rovného přístupu ke vzdělání a bezplatné zdravotní péče.

Mgr. Bc. Pavel Herman, MBA, MPA

  • BPP
  • "Žádná moc nesmí platit více než zákony." Cicero
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Herman - profil

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

19:05 Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

Zastupitelé hlavního města Prahy schválili odkup osmi pozemků od Českých drah. Pozemky se nacházejí …