Hilpert (ODS): Pro koho je centrum města?

04.10.2014 19:00

Touto otázkou uvádím článek o životě v centru Liberce. Když se mluví právě o centru, tedy o části s klasickou blokovou zástavbou ulic, s institucemi, historickými budovami a náměstími jako je Dr. E. Beneše, Soukenné nebo Nerudovo, slýchám mnoho klišé jako např. centrum je krásné s množstvím parků a se zajímavými historickými budovami.

Hilpert (ODS): Pro koho je centrum města?
Foto: red
Popisek: ODS, ilustrační foto

Ano, to je jistě pravda, ale mě v tom zní jakási odtažitost nebo absence vřelého vztahu. Jakoby centrum bylo všech a nikoho. Jako by to byl pouze prostor, kde se nás většina během dne potká, než se vypravíme do našich domovů.  Centrum města totiž postrádá rezidenty, jejichž přítomnost by zpětně jeho tvář ovlivňovala v pozitivním smyslu. Domnívám se, že se díky vývoji společnosti dostává bydlení v centru města opět do obliby a veřejný městský prostor by na to měl být připraven, protože jen lidé mohou vtisknout prostoru život.

Osobně znám lidi, kteří se do centra přistěhovali, ať už je to u nás v Liberci nebo v jiných velkých městech. Já sám si bez problémů dokážu představit, že bych se do centra přestěhoval. Mám několikaletou zkušenost s bydlením v centru velkoměsta a rád bych vyzdvihl pozitiva takového bydlení. Ono má totiž hned několik přínosů pro město jako celek. Na prvním místě stojí rozhodně doprava. Přes týden nepotřebuji auto, protože pracuji v docházkové vzdálenosti od bydliště. K cestám po městě využívám MHD nebo kolo. Část svých peněz utrácím v kamenných obchodech v centru a tím jim umožňuji přežívat. Jsem častý návštěvník kulturních zařízení, protože je mám na dosah ruky. Není mi lhostejný stav domu a jeho okolí a svým zájmem nutím správce řádně se o nemovitost starat.

Co mi chybí? Určitě mi znesnadňuje život stav veřejného parteru, tedy stav chodníků, ulic, nepořádek kolem odpadkových košů, ledabylí majitelé psů a podobně. Dále mi v Libereckém širším centru chybí park nebo relaxační zóna v zeleni, kde budu moci trávit aktivně volný čas například s dětmi. Uvítal bych dětské sportovní hřiště na úrovni roku 2014. Chybí mi moderní koncepce parkování, abych se nemusel na náměstích a v uličkách prodírat množstvím zaparkovaných aut a jistě bych uvítal i moderní systém městských bicyklů. Potěšilo by mne, kdyby začaly přibývat tramvajové linky.

Onehdy se mi do ruky dostal žebříček měst s nejlepšími podmínkami pro život. Na prvním místě byl Zurich a zajímavé na tom bylo, že jedním z parametrů byla kvalita sítě MHD. Ve Švýcarsku tedy bodovala přesná a hustá síť tramvajových linek se zastávkami asi 300 m od sebe. V neposlední řadě bych měl rád jako obyvatel centra pocit, že o mě radnice stojí. Ten by nejlépe vyjádřila postupným realizováním toho, co nám v centru zatím chybí.

Jsou tu totiž jasné argumenty, proč by radnice o příliv obyvatel do centra měla stát. Na prvním místě jsou to samozřejmě peníze. Obyvatel centra je pro radnici „levný“ občan. Pro jeho bydlení není třeba stavět nové sítě technické infrastruktury, není třeba odklízet sníh z dalších nových ulic, není pro něj třeba zřizovat nové zastávky MHD. Jak bylo popsáno již výše, obyvatel centra v místě bydliště utrácí svoje peníze a v ideálním případě se i aktivně zapojuje do veřejného dění. To je v souhrnu jistě dostatečný přínos pro město na to, aby toto téma bylo v prioritách radnice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

16:11 Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k mladé generaci.