Hladík (KDU-ČSL): Důležité je ochránit vodu a půdu před jinými zájmy. Štěrku se nenapijeme

19.11.2019 16:06

KDU-ČSL přišla na začátku června s návrhem na ústavní ochranu vody a půdy. Jejich návrh však vláda na konci červenci odmítla. Proto lidovci koncem srpna spustili petiční akci s názvem Voda nad zlato. Akce probíhá v celé České republice a doposud se pod petici podepsalo skoro 18 tisíc lidí.

Hladík (KDU-ČSL): Důležité je ochránit vodu a půdu před jinými zájmy. Štěrku se nenapijeme
Foto: kduprobrno.cz
Popisek: Petr Hladík (KDU-ČSL)

Největší zájem podepsat petici mají lidé v Jihomoravském a Zlínském kraji. Vedení KDU-ČSL ohlásilo, že bude sbírat podpisy až do konce května příštího roku, pokud vláda bude nadále odmítat projednání návrhu na ústavní ochranu vody a půdy.

„Lidovci vnímají vlastní navrhovanou ústavní ochranu vody a půdy jako dostatečně silný právní podklad pro případ vzniku dalších zákonů. Důležité je ochránit vodu a půdu před jinými zájmy. V současné době se to nedaří. Ochrana vody a půdy ustupuje těžbě štěrkopísku, výstavbě průmyslových center a skladišť či ukládání nebezpečného odpadu. To je ale špatně, protože štěrku se nenapijeme. Lidé naši petici velmi uvítali, doposud se podařilo v celé České republice posbírat téměř 18 tisíc podpisů. A každý týden nám podpisy pod peticí přibývají,“ uvedl místopředseda KDU-ČSL pro životní prostředí Petr Hladík.

Největší zájem o podepsání petice projevují obyvatelé jihomoravského a zlínského kraje. „V našem kraji dlouhodobě bojujeme za ochránění podzemní zásobárny pitné vody v okolí Bzenecka. Pitný zdroj pro téměř 150 tisíc lidí zde ohrožuje rozsáhlá plánovaná těžba štěrkopísku, která dostala povolení od Ministerstva životního prostředí. Lidé tento problém vnímají velmi intenzivně a aktivně nás oslovují, že chtějí petici podepsat. I proto petici v Jihomoravském kraji podepsalo už více než 5 tisíc lidí. Jenom na Hodonínsku je to přes 2 tisíce podpisů,“ uvedla senátorka Anna Hubáčková (nestr. za KDU-ČSL), která na Hodonínsku dlouhodobě bojuje proti těžbě štěrkopísku.

Okresní organizace KDU-ČSL Hodonín aktivně připravuje sběr podpisů ještě v letošním adventním čase. A na rok 2020 připravuje senátorka Hubáčková společně se starostou Josefova Vojtěchem Pospíšilem cyklus přednášek o ochraně vody a půdy.

„Během sběru podpisů jsme se setkali s velkou řadou dotazů, lidé téma ochrany vody a půdy zajímá. Na jejich popud jsme se proto rozhodli, že v příštím roce uskutečníme cyklus přednášek o ochraně vody a půdy. Chceme občany blíže seznámit s tímto problémem. A také jim blíže představit, jakou roli v této ochraně hrají obce a kraj a jakou roli stát,“ přiblížil plánovaný cyklus Pospíšil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

4:32 Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…