Hlavatý (TOP 09): Příjmy Pardubicím klesnou, rozpočet s tím ale nepočítá

29.11.2020 22:06

Pokles ekonomiky v důsledku covidové krize a snížení daní schválené Poslaneckou sněmovnou mohou zasadit hluboké rány do rozpočtů krajů a obcí. Rozpočet města Pardubice, který bude ke schválení předložen na příštím zasedání zastupitelstva ale s poklesem příjmů nepočítá.

Hlavatý (TOP 09): Příjmy Pardubicím klesnou, rozpočet s tím ale nepočítá
Foto: TOP 09
Popisek: TOP 09

Ačkoliv nelze odhadnout, jak dlouho tu s námi bude COVID-19 a jak hodně se letos a v příštích letech propadne národní ekonomika, jedno je jisté – příjmy veřejných rozpočtů se sníží. „Samostatný plán daňových příjmů města ovšem odhaduje, že budou příští rok stejné, a v letech 2021 a 2022 dokonce opět porostou. Ale neporostou! Tato krize může trvat 2-3 roky, město přijde o stovky milionů příjmů, ale v rozpočtu to nijak nereflektuje,“ říká finanční analytik TOP 09 Stanislav Hlavatý.

Anketa

Jste pro otevření obchodů a restaurací?

59%
41%
hlasovalo: 21549 lidí

Další špatnou zprávou je tempo zadlužování města. „Zatímco v roce 2019 činily splátky dlouhodobých úvěrů 30 mil Kč, tak v roce 2020 to bude 322 mil Kč a v roce 2021 se počítá se sumou až 536 mil Kč,“ vyčísluje Hlavatý.

Kromě přepracování rozpočtu a výhledu na další roky by město mělo začít šetřit na provozních výdajích. „Soukromý sektor v krizi skomírá. Snižují se platy, snižují se náklady, propouští se. To bohužel neplatí pro naše město, jehož náklady na vlastní správu i v době krize rostou,“ říká Stanislav Hlavatý. „Šetří se zatím pouze na investicích, jako jsou opravy městského majetku, zlepšení dopravní infastruktury, cyklostezky, zeleň, sportovní areály apod. V rozpočtu jsem nenašel fotbalový stadion, byl v tichosti odsunut, nebo je jen umně schován?“ uzavírá Stanislav Hlavatý z TOP 09.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

15:14 Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

Předsedkyně Poslanecké Sněmovny Markéta Pekarová Adamová se s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem ve…