Hlavu vzhůru: Reakce politiků ODS na Klause vypovídají nejvíce o nich samých

08.10.2013 9:30

Václav Klaus vyzval občany, aby nevolili ODS. Věřím, že se mu tyto věty neříkaly lehko.

Hlavu vzhůru: Reakce politiků ODS na Klause vypovídají nejvíce o nich samých
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exprezident ČR Václav Klaus

V situaci, kdy ODS slezla z barikády boje za svobodu, demokracii a národní zájmy České republiky a jejich občanů, mu sotva zbylo něco jiného. Václav Klaus mnohokrát prokázal schopnost velmi přesně předvídat budoucí vývoj. Jeho kritika procesů probíhajících v Evropské unii je dlouhodobá, podložená a jasně vyargumentovaná. A rizika, která z nich vyplývají pro svobodu a prosperitu České republiky, vidí jako nesmírně vážná.

V ODS to zřejmě cítí jinak. Na Klausova slova reagují přívalem urážek, posměšků a nervózních výkřiků. Ani náznak sebereflexe či vážného zamyšlení nad tím, proč se otec zakladatel takto veřejně od svého dítěte distancoval. Václav Klaus věnoval ODS nesmírnou energii. Spolu s dalšími lidmi vytvořil politickou stranu, která byla klíčovým hybatelem transformačních změn a následného vývoje naší země směrem ke standardní parlamentní demokracii a tržní ekonomice. Lidé, kteří by bez Václava Klause neznamenali vůbec nic, na něj dnes bezostyšně a hrubě útočí.

Marně pátrám v paměti, kdy někdo z těch Němcových, Černochových, Sobotků, Wenigerových, Bauerů, Schwarzů a dalších udělal v politice něco viditelného, s něčím fundovaně polemizoval a o něco zásadního se dovedl zasadit. Pusto, prázdno. A to jmenuji jen ty, kteří se s největší vervou pustili do Klause. Znám ze svého letitého působení v ODS - a po nějakou dobu i v těsné blízkosti Václava Klause - řadu lidí, kteří mu byli rovnocennými partnery, spoluhráči a někdy i oponenty. Nikdo z nich ve vedení ODS není a většina už dokonce ODS opustila. Či spíše ODS opustila je.

Pravice u nás zažívá těžké časy a její vyhlídky pro tyto volby nejsou růžové. Nebyl to Václav Klaus, kdo tuto situaci způsobil, i když by jej dnes někteří rádi učinili zodpovědným za všechno špatné. Opak je pravdou. Byla to nečasovská ODS, která spolu s eurofilní TOP 09 zpochybnila pravicové myšlenky a nabídla uvolněný prostor levici nebo autokratickým mesiášům typu Andreje Babiše. Pokus o záchranu pravice přišel od lidí, jako je Jana Bobošíková a další. Tedy od lidí, kteří si zvolili vlastní cestu. Kteří se prosadili vlastní prací a nešplhali po cizích zádech. A tento proces bude pokračovat bez ohledu na pokřik těch, kteří si přisvojili výhradní právo na pravicovou rétoriku, ale už dávno ji odmítají podpořit skutky.

JUDr. Václav MUSÍLEK, mluvčí volební blok HLAVU VZHŮRU

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: HLAVU VZHŮRU!

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

8:04 Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k resortu Ministerstva pro místní rozvoj.