Hnutí ANO navrhne, aby zastupitelstvo kraje nehlasovalo o odvolání zastupitelky Kláry Dostálové

24.03.2017 5:34

Hnutí ANO pro Královéhradecký kraj navrhne vypuštění bodu o hlasování o odvolání zastupitelky Kláry Dostálové z pondělního jednání zastupitelstva.

Hnutí ANO navrhne, aby zastupitelstvo kraje nehlasovalo o odvolání zastupitelky Kláry Dostálové
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

Hlasování kvůli údajné neslučitelnosti funkcí zastupitelky a náměstkyně ministryně pro místní rozvoj je nyní zařazeno hned jako první bod zasedání zastupitelstva kraje v 10 hodin. „Existují dva zcela rozdílené právní posudky a je otázkou, zda je možné chtít po zastupitelích většinou bez právního vzdělání, aby takovou situaci posoudili a rozhodli. Myslíme si, že toto může posoudit a rozhodnout pouze soud. Proto budeme navrhovat vypuštění tohoto bodu z programu jednání zastupitelstva,“ říká místopředseda zastupitelského klubu Petr Sadovský z Hnutí ANO.

Hlasování o odvolání Kláry Dostálové se na pořad jednání zastupitelstva dostalo na základě dopisu z ministerstva vnitra, které se opírá o právní posudek k zákonu o volbách do krajů a k zákonu o státní službě. Právní posudek MV ČR říká, že by se mělo postupovat dle zákona o volbách do krajů.  Proti tomu ale stojí právní názor právníka Aleše Rozehnala z Právnické fakulty UK, který tvrdí opak. Podle něho jde o tzv. případ Lex specialis, kdy starší zákon o volbách do krajů ustupuje novějšímu zákonu o státní službě. Tedy že důvod pro odvolání neexistuje. „Do voleb mě služební zákon pustil a po volbách se říká, že nemůžu být v zastupitelstvu. Není to tak, že bych na funkci zastupitelky lpěla zuby nehty, ale dostala jsem velmi silný mandát od voličů a chci pro ně pracovat. Proto si také myslím, že není na zastupitelích, ale na soudu, aby tento rozpor ve výkladu zákonů rozhodl,“ komentuje situace sama Klára Dostálová. Podle ní by se selským rozumem muselo týkat odvolání nejen jí a Dany Drábové (STAN), která usedla do Zastupitelstva Středočeského kraje, ale také řady ministrů, kteří jsou do funkce ministrů jmenováni prezidentem republiky.

Hnutí ANO pro Královéhradecký kraj se domnívá, že by se nejdříve mělo ministerstvo vnitra obrátit na Nejvyšší správní soud, který je v tomto případě nejvíce kompetentní celou situaci posoudit. „Je zcela evidentní, že zastupitelé by měli vyzvat ministerstvo vnitra nebo kraj, aby oslovil kompetentní soudy a nehlasovat o něčem, o čem se přou i odborní právníci. Pokud bude přesto Klára Dostálová odvolána, bude to čistě politické rozhodnutí, které s odbornou úrovní nebude mít nic společného,“ uzavírá místopředseda zastupitelského klubu Petr Sadovský z Hnutí ANO.

Hnutí ANO v podzimních krajských volbách v Královéhradeckém kraji drtivě zvítězilo a získalo celkem 13 mandátů v Zastupitelstvu Královéhradeckého kraje. Klára Dostálová dostala druhý nejvyšší počet preferenčních hlasů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

18:09 Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

Návštěvníci pražských náplavek se mohou těšit na nové místo k zábavě, odpočinku a kreativnímu vyžití…