Hnutí STAN v Praze výrazně posílilo

13.10.2014 11:00

Poprvé v historii bude STAN zastoupen v Zastupitelstvu Hlavního města Prahy, kde Trojkoalice Zelení, KDU-ČSL a STAN získala celkem 8 mandátů, z toho STAN má dva (Jana Plamínková, Miloš Růžička).

Hnutí STAN v Praze výrazně posílilo
Foto: Redakce
Popisek: Starostové a nezávislí

„Hnutí Starostové a nezávislí dosáhlo v Praze  velmi výrazného úspěchu, a to jak ve volbách do Zastupitelstva Hlavního města Prahy, tak v jednotlivých městských částech,“ neskrývá svou spokojenost pražská předsedkyně STAN Jana Plamínková. Zatímco před čtyřmi lety kandidovalo v pěti malých městských částech a získalo starosty ve třech z nich (Slivenec, Ďáblice, Satalice), v letošních volbách už kandidovalo ve 20. městských částech, z toho v sedmi velkých. S 86 získanými mandáty se stal pátým nejsilnějším uskupením, za ODS, TOP 09, ANO a ČSSD.

Poprvé v historii bude STAN zastoupen v Zastupitelstvu Hlavního města Prahy, kde Trojkoalice Zelení, KDU-ČSL a STAN získala celkem 8 mandátů, z toho STAN má dva (Jana Plamínková, Miloš Růžička).

Výrazného úspěchu dosáhl STAN v Praze 6, kde hnutí kandidovalo samostatně a získalo 5 mandátů (Jana Lacina, Petr Šabach, Iveta Borská, Oldřich Kužílek a Vladimír Balaš). V rámci koalice My co tady žijeme (STAN, KDU_ČSL a Iniciativou občanů) v Praze 1 získal  STAN dva mandáty (Petr Hejma, Michal Caban). V Praze 3 kandidoval v koalici nazvané Žižkov nejen sobě (SZ, KDU-ČSL, STAN a nezávislí) a získal mandát pro bývalého starostu Prahy 3 Tomáše Mikesku. Fenomenálního úspěchu dosáhla kandidátka STAN v Praze 22, kde získali více než 25  % a 7 mandátů (Vojtěch Zelenka, Pavel Kosař, Petr Král, Radvan Koutský, Daniela Francová, Silvie Štěpánková a Ondřej Lagner). Z menších městských částí STAN získal plný počet mandátů ve Slivenci, kde obhajovala současná starostka Jana Plamínková (11 mandátů) a v Lysolajích, kde obhajoval starosta Petr Hlubuček (9 mandátů). V Ďáblicích získal dosavadní starosta Miloš Růžička pro STAN 36 % a 6 mandátů a stal se tak vítězem voleb. Stejně dopadla místostarostka Satalic Milada Voborská, která se stala vítězkou voleb v Satalicích s 38 % získaných hlasů a pěti mandáty. Dále získal STAN  tři mandáty v Klánovicích (18 %, druhé místo)  a jeden mandát  ve Zličíně (dosavadní místostarosta Muzikář). V několika městských částech zvítězil  STAN pod zažitými místními názvy, např. v Řeporyjích  pod názvem Sdružení nezávislých kandidátů získal 57 % (7 mandátů), v Troji pod názvem Trojský kůň obdržel 59 % (6 mandátů), v Čakovicích s názvem ČMT získal 28 % a 7 mandátů, v Dolních Chabrech 56 % a 9 mandátů, ve Vinoři 4 mandáty pod názvem Sdružení pro Vinoř (31 %, 2. místo). Výborně uspěla i kolace 100pro Zbraslav (koalice SZ, KDU-ČSL a STAN), která vyhrála volby s velkým náskokem a získala pro STAN 1 mandát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: STAN

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…