Hnyková (Úsvit): Chtějme pro své děti kvalitní a bezpečnou školku

17.04.2014 4:29

Dětská skupina dává smysl tam, kde chybí místa v klasických školkách. Jinde mohou být kontraproduktivní.

Hnyková (Úsvit): Chtějme pro své děti kvalitní a bezpečnou školku
Foto: Archiv JH
Popisek: Jana Hnyková

Jako člence sociálního výboru Poslanecké sněmovny a dlouholeté pracovnice v sociálních službách se mě úzce profesně dotýká právě projednávaný návrh zákona o poskytování péče o dítě v dětské skupině. Souhlasím s názorem, že je nutné, aby rodiče měli o své malé děti dobře postaráno a oni se mohli plně věnovat svému zaměstnání. Důležité je ovšem slůvko dobře!

Uvědomuji si současný neutěšený stav, kdy převážně ve velkých městech marně rodiče hledají umístění pro své malé děti v mateřských školách. A ano, právě tady dětská skupina tak, jak ji navrhuje současná vláda, dává smysl. Jsou ovšem lokality, a v budoucnu jich díky demografické křivce bude přibývat, kde je míst v mateřských školách dostatek. Kámen úrazu vidím v tom, že současný návrh nijak neomezuje možnost zřízení dětské skupiny v závislosti právě na počtu volných míst v mateřských školách.

Jelikož by po schválení současného návrhu bylo zřízení dětské skupiny finančně a personálně mnohem snazší než provozování klasické mateřské školy, obávám se, že mnoho z již existujících a fungujících mateřských škol by se přeměnilo právě v dětské skupiny.

Všichni si uvědomujeme, že výchova a rozvoj schopností je u dětí do šesti let zásadní. Proto musí zaměstnanci v mateřských školách splňovat přísná kritéria. Zároveň s tím se musí řídit plánem výchovy, který sleduje právě rozvíjení schopností dětí. A nejen to, podívejme se kolem sebe, kolik dětí trpí poruchou řeči. I na tuto alternativu jsou mateřské školy uzpůsobeny a snaží se dítka správně vyslovovat. Takto bych mohla pokračovat ve výčtu pozitiv klasických mateřinek ještě dlouho.  Dětské skupiny ovšem nic z toho splňovat nemusí.

Dalším z úskalí návrhu zákona a zároveň nešťastné současné legislativní řešení vidím v takzvaných lesních školkách. Mé dojmy z takovéhoto zařízení jsou opravdu čerstvé, protože jsme si jedno takové byli v rámci sociálního výboru minulý týden prohlédnout. Hygienická pravidla pro mateřské školy jsou nyní legislativně nastavena velmi přísně. To je samozřejmě správně. Ale bohužel už z podstaty těchto lesních mateřských školek nelze takto přísným pravidlům dostát. Nižší „komfort“ a hygienické zázemí dětí je ovšem bohatě nahrazeno sepětím s přírodou a objevováním další dimenze žití, důležité hlavně pro děti z velkoměst. Sama za sebe mohu prohlásit, že pro mě a mé dítě by taková školka byla volbou číslo jedna!

Proto říkám, vezměme rozum do hrsti a připravme návrh takový, abychom měli dostatek zařízení, kde by si mohly děti pracujících rodičů bezpečně hrát a vzdělávat se. Ale tam, kde je školek dost, nevytvářejme a nedávejme možnost vzniku zařízením typu dětských skupin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Hnyková - profil

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce