Hnyková (Úsvit): Kvalitní sociální služby i v terénu

28.05.2014 9:24

V dnešní době fakticky neexistuje terénní sociální péče. Lidé, kteří by mohli žít doma ve svém přirozeném prostředí s občasnou výpomocí terénních pracovníků tak končí v sociálních zařízeních nejrůznějšího typu, které pak logicky praskají ve švech.

Hnyková (Úsvit): Kvalitní sociální služby i v terénu
Foto: Archiv JH
Popisek: Jana Hnyková

Proto jsem s radostí přivítala pozvání na konferenci pořádanou Institutem důstojného stárnutí Diakonie CČE pod záštitou výboru pro sociální politiku na téma Rozvoj komunitních zdravotně sociálních služeb – hledání průniků a společných víceoborových řešení.

Na první pohled by se dalo říci, že je to logické. Lidé spolu musí spolupracovat a nacházet společné cesty, aby péče jak o seniory, tak zdravotně postižené byla co nejlepší. V zařízeních sociální péče, v terénu i ve všech začleněných organizacích. Všichni zasvěcení ze zdravotnické, sociální a bytové oblasti by se měli usilovat, aby odváděli co nejlepší práci právě pro lidi, kteří potřebují jejich péči. Ale ouha, tak tomu není a stejně jako došlo k masivnímu zkvalitnění péče v zařízeních sociální péče, je potřeba zajistit dostupnou a kvalitní péči i v terénu. Tak, aby mohli lidé žít, byť s cizí pomocí, ve svém domově co nejdéle a teprve pak, když to nezvládají, aby hledali pomoc a péči v ústavních zařízeních.

Ve větších městech je dostupnost zdravotních, pečovatelských a asistentských služeb vyšší, ale co malá městečka, vesnice, horské kraje? Chybí zde informovanost, kvalitní pracovník v terénu, který by měl přehled o potřebách seniorů a zdravotně postižených. A to nejen po stránce zdravotní, ale i sociální. Chybí zde například menší byty právě pro tyto lidi. Lidé potřebují rady a zároveň pomoc při zkvalitňování jejich života. Pomoc potřebuje také rodina, která se v mnoha případech stará o své blízké, jak umí, což všechny členy rodiny vysiluje. Umím si představit, že by se do terénu vrátila opět geriatrická sestra, která by právě mapovala a vyhodnocovala tyto potřeby a v rámci komunitního plánu informovala o situaci v místě, oblasti. Takto by se mohly nastavit veškeré služby, aby účelně a komplexně pomáhaly potřebným. Toho ale dosáhneme pouze spoluprací všech složek poskytujících péči v dané lokalitě.

V současnosti se stabilizovala situace v zařízeních sociální péče. Společně se svými pracovníky by se mohly stát centrem pomoci v dané lokalitě. Pokud by se podařilo zmírnit současná velmi přísná pravidla pro služby poskytující zařízení sociálních služeb, mohla by se tato zařízení stát variabilnější a poskytovat dle potřeb v daném regionu například denní stacionáře, centra hygieny, nebo zdravotní péči ve formě kvalitní ošetřovatelské péče.

Klíčem k úspěchu je spolupráce. Spolupráce nejen na úrovni samotných zařízení, ale i na úrovni krajské a národní.

Každý kraj by měl mít jasně zmapované potřeby na svém území. Podrobná analýza je základem pro úvahy o budoucnosti poskytované péče.

Důležitá je spolupráce na úrovni národní mezi ministerstvem zdravotnictví, ministerstvem práce a sociálních věcí a ministerstvem pro místní rozvoj.

A samozřejmě pokud zde bude jasně nastaven směr péče, pravidla pro poskytování péče nejen v zařízeních, ale i v terénu, musí být zároveň zajištěna stabilita financování. Na tomto by měla být jasná shoda napříč politickým spektrem v Parlamentu a měla by přetrvávat nejen jedno volební období, ale být závazná i na další léta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.