Hnyková (Úsvit): Prevence – půl zdraví

07.03.2014 5:43

V rámci šesté schůze zdravotního výboru jsme probírali téma prevence zdraví. Zástupci ministerstva zdravotnictví nás dnes seznámili s návrhem koncepce Zdraví 2020.

Hnyková (Úsvit): Prevence – půl zdraví
Foto: Archiv JH
Popisek: Jana Hnyková

Zdraví 2020 – Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí, tak se celým jménem nazývá dokument, který předložila vláda do Poslanecké sněmovny k projednání. Dle mého názoru je koncepce prevence zdraví jedním z nejdůležitějších dokumentů ve zdravotnictví a jsem ráda, že po dlouhých letech, kdy v naší republice podobná strategie chyběla, konečně tento dokument vzniká.

Velmi pozitivně vnímám zájem ministerstva zdravotnictví zapojit do přípravy koncepce i jiná ministerstva. Je jasné, že pokud máme žít zdravě, potřebujeme nezávadné potraviny, zdravé ovzduší a podobně. Smutným faktem totiž je, že ve srovnání například se Švédskem marodíme mnohem častěji. O to větší důraz musíme klást na prevenci! A nejen proto, abychom byli zdraví (a to je samozřejmě to nejdůležitější), ale také proto, že peníze vynaložené na prevenci se nám mnohonásobně vrátí v ušetřených financích za drahé léčebné metody a medikamenty.

Zdá se, že ministerstvo konečně přišlo na to, že existují i evropské dotace a chtějí této strategie využít k čerpání peněz z operačních programů v období 2014 až 2020. Námitky některých poslanců, že je důležité, aby získané peníze byly využity účelně, jsou samozřejmě na místě. Na druhou stranu dodávám, že když peníze nezískáme, nemůžeme je investovat ani účelně, ani neúčelně. Prostě je mít nebudeme.

Věřím, že díky této koncepci budeme zase všichni o kousek zdravější. A to je to nejdůležitější!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.