Hnyková (Úsvit): Problémy hasičů si zaslouží naši pozornost

27.02.2014 18:10

Hasiči jsou většinou první, na které si vzpomeneme, když potřebujeme pomoct. Je už takovým českým zvykem, že když nám není zrovna ouvej, rychle zapomínáme na ty, kteří nám jako první přispěchají na pomoc.

Hnyková (Úsvit): Problémy hasičů si zaslouží naši pozornost
Foto: Archiv JH
Popisek: Jana Hnyková

Proto jsem velmi ráda přijala pozvání ředitele Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Romana Hlinovského k návštěvě. Během návštěvy jsem se seznámila s organizací hasičů jako takových, tedy jak profesionálních, tak dobrovolných. Zároveň jsem si vyslechla problémy, které dnešní hasiče trápí. Jako ve spoustě jiných oborů zasáhl hasiče hlavně rok 2010, kdy k moci nastoupila předchozí vláda, což pro hasiče znamenalo rapidně seškrtaný rozpočet a s tím spojené nutné propouštění.

Jana Hnyková a plukovník Roman Hlinovský, ředitel HZS LiberecDůležitou informací pro mě bylo zjištění, jak hasičský záchranný sbor působí v oblasti prevence, kdy jednotliví pracovníci docházejí do škol a seznamují žáky a studenty se základními pravidly, jak postupovat během nenadálé situace, jako je například požár, ale třeba i povodně, uragán a podobně. Domnívám se, že podobná školení, či vzdělávání by měla být součástí nejen přednášek pro žáky a studenty, ale pro všechny obyvatele bez rozdílu věku.

Jako velmi podnětný mi přišel názor pana ředitele, že největším problémem všech rozpočtových organizací je nutnost vrátit zbylé peníze v rozpočtu daného kalendářního roku zpět zřizovateli. Přitom každý správný hospodář má v záloze schovány určité finance pro nenadálé situace. A místo toho, aby si je mohl převést do dalšího kalendářního roku a našetřil si tak například na nutné vybavení, musí je vrátit a začít šetřit od začátku. Vím, že změna těchto pravidel a následná kontrola financí by byla velmi náročná, přesto se domnívám, že bychom se jako zákonodárci měli tímto problémem zabývat.

Druhý postřeh, který už se týká pouze záchranných složek, je fakt, že v dnešní době musí pojišťovny ze zákona odvádět hasičům tři procenta z povinného ručení jako příspěvek na likvidaci pojistných událostí. Jsem přesvědčena, že daný příspěvek by mohl být vyšší. Přístup státu dokresluje fakt, že místo toho, aby daný příspěvek pomohl napnutým rozpočtům hasičských sborů, ořezal stát rozpočet hasičům právě o tyto tři procenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

7:17 SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k rozhovoru Vladimíra Špidly s Miroslavem Kalouskem…