Hnyková (Úsvit): Sociální služby jsou v personální krizi. Pan Babiš má sny, já také

25.04.2017 15:48

Projev na 56. schůzi Poslanecké sněmovny dne 25. dubna 2017:

Hnyková (Úsvit): Sociální služby jsou v personální krizi. Pan Babiš má sny, já také
Foto: Archiv JH
Popisek: Jana Hnyková

Dovolte mi zařadit na jednání Poslanecké sněmovny nový bod, který jsem nazvala Krizová situace v sociálních službách v důsledku nedostatku personálu a špatného platového ohodnocení. 

Sociální služby jsou v personální krizi. Zaměstnanci odcházejí a noví nepřicházejí. Společnost očekává od pracovníků v sociálních službách kvalitní a profesionální práci. Otázkou však zůstává, jak ji zabezpečit a přitom nepřetěžovat zaměstnance, kterých je zoufalý nedostatek. Jak upozorňují poskytovatelé, zaměstnavatelé i odbory, v řadě pobytových zařízení sociálních služeb se potýkají s tragickým nedostatkem personálu, který přímo pečuje o seniory a zdravotně postižené osoby. Problémem se zabývala opakovaně i tripartita na jednání 2. února i 23. března tohoto roku - a výsledek? Stále to nikam nevede.

Dovolím si ocitovat pár vět ze zápisu z této tripartity: V prvním bodě se všichni účastníci shodli, že se v sociálních službách začíná stejně jako ve zdravotnictví projevovat personální krize. Z pohledu odborů, zaměstnavatelů i MPSV je třeba platy, mzdy, razantně zvýšit. Pokud se situace podcení, tak hrozí personální kolaps. Zaměstnanci si dnes začínají hledat uplatnění na trhu práce jinde, a to i ve výrobních sférách. Je zřejmé, že při současném oživení ekonomiky dochází k tomu, že na mnoha pracovištích jsou mzdy vyšší než v sociálních službách. Jejich zaměstnanci si proto stále častěji nacházejí práci mimo sociální služby za více peněz a méně zodpovědnosti. Konec citace.

Je smutným faktem, že tato práce je v naší společnosti dlouhodobě podhodnocená a nedoceněná. Přitom je psychicky a fyzicky vysoce náročná. Po zaměstnancích se požaduje celoživotní vzdělávání, příkladné morální vlastnosti, osvojené praktické dovednosti. Po sociálních pracovnících se požaduje vysokoškolské vzdělání. Průměrný plat pracovníka v přímé péči se pohybuje od 12,5 tisíce korun. Každý výrobní podnik, Lidl nebo jiný supermarket nabízí v dnešní době mnohem lepší mzdové ohodnocení. V době ekonomického růstu by se mělo myslet i na tyto zaměstnance, ale bohužel tomu tak není.

Doslova a do písmene mě nadzvedlo ze židle, když mi na jednání podvýboru pro nepojistné dávkové systémy, zdravotně postižené seniory a sociálně ohrožené skupiny při projednávání tohoto bodu minulý týden zástupci zaměstnavatelů a odbory řekli, že pan premiér je poslal za ministrem financí. Považuji to za nehoráznost a žádám urychlené projednávání. A vás, kolegyně a kolegové, žádám o zařazení tohoto bodu na program jednání v tomto týdnu.

Nebudu vám připomínat ani vás vyjmenovávat, kteří jste nepodpořili můj pozměňovací návrh v prosinci na navýšení platů těchto pracovníků od 1. ledna o 6 %. Nestalo se tak a plánované navýšení, které slibuje ministryně Marksová, je jen malou záplatou v této oblasti. A to se ještě neví, zda ty peníze uvolní pro tyto účely pan ministr Babiš. Považuji tuto situaci za krizovou a požadujeme urychlené projednávání a navýšení finančních prostředků na platy zaměstnanců v sociálních službách. Pro tuto iniciativu hledám podporu u vás. Pokud k tomu nedojde, hrozí sociálním službám kolaps a ohrožení péče v sociálních službách. V nemocnici můžete zavřít oddělení a nepřijímat lidi, odkládat operace pro nedostatek personálu. V sociálních službách není kam člověka odložit. Chci tomu zabránit a hledat společné řešení.

Víte, teď visí po celé republice billboardy s panem ministrem Babišem a jeho snem, že dojede za 40 minut z Prahy do Brna. Skvělý sen. Já mám také sny - aby zaměstnanci v sociálních službách byli řádně odměněni, a až jednou v důchodu budou potřebovat péči v domově důchodců, aby na to vůbec měli. Žádám vás proto o zařazení tohoto bodu jako pevně zařazený bod na středu 26. dubna ve 14.30, nebo v 17 hodin tentýž den, nebo ve čtvrtek 27. dubna. V tom případě, jestli jsem dobře poslouchala, pane předsedající, jako třetí bod. Takže jako třetí bod po písemných interpelacích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.