Hnyková (Úsvit): Stávající valorizace dlouholeté podfinancování penzí nevyřeší

20.06.2014 22:35

Zákon o důchodovém pojištění + zákon o úrazovém pojištění zaměstnanců.

Hnyková (Úsvit): Stávající valorizace dlouholeté podfinancování penzí nevyřeší
Foto: Archiv JH
Popisek: Jana Hnyková

Hnutí Úsvit dnes podpořilo zákon o důchodovém pojištění, tedy navýšení důchodů od roku 2015. Hnutí Úsvit navrhovalo, aby byly důchody valorizovány všem stejnou paušální částkou, nikoliv všem stejným procentem, jelikož chceme, aby se dále nerozevíraly sociální nůžky mezi chudými a bohatými seniory. Vždyť životní náklady, zdražování potravin, nájmu a dalších služeb je pro všechny stejné. Náš návrh však vláda ústy paní ministryně Tominové odmítla. Doufáme tedy, že alespoň současné malé navýšení trochu pokryje zvyšující životními náklady seniorů, ale zároveň upozorňujeme, že rozhodně nevyřeší dlouholeté podfinancování penzí.

Poslanci hnutí Úsvit dnes podpořili prodloužení účinnosti zákona o úrazovém pojištění zaměstnanců až do roku 2017, kdy bude připraven komplexní návrh nového zákona. Dále jsme podpořili také doprovodná usnesení, aby toto pojištění přešlo pod spravování České správy sociálního zabezpečení. Při přípravě nového zákona jsme pro, aby byl do zákona zahrnut i segment dobrovolných hasičů, zajistila se nová právní úprava výše a náhrady za bolest a ztížení společenského uplatnění dotčených zaměstnanců a připravila se novela zákoníku práce o hmotněprávní úpravě odškodnění pracovních úrazů a nemoci z povolání. Podpořila jsem i snížení marže pojišťoven z 9% na 4%, vždyť v evropských státech je tato marže pouze 2%. A ušetřené finanční prostředky se vrátí díky tomuto snížení do státní pokladny a můžeme je využít v jiné oblasti.

reklama

autor: Jana Hnyková - profil

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Paroubek (ČSSD): Přehnaně drahá audience premiéra Fialy u amerického prezidenta Bidena

11:04 Paroubek (ČSSD): Přehnaně drahá audience premiéra Fialy u amerického prezidenta Bidena

Základní otázka zní, kolik stojí vstupenka do Bílého domu, sídla amerických prezidentů.