Hnyková (Úsvit): Zdravotně postižení – příspěvek na péči. Jak dál?

13.04.2015 10:11

V pátek 17. dubna 2015 proběhne od 10 hodin v prostorách Státních akt (místnost 108) Poslanecké sněmovny seminář poslankyně Jany Hnykové na téma Zdravotně postižení – příspěvek na péči. Jak dál? Seminář si klade za cíl upozornit na problémy během hodnocení zdravotního stavu pro přidělení příspěvku na péči.

Hnyková (Úsvit): Zdravotně postižení – příspěvek na péči. Jak dál?
Foto: Archiv JH
Popisek: Jana Hnyková

„….............. jsou mladí, inteligentní a plní energie. Studují, pracují, že jezdí na vozíku, je jen jeden z problémů, které mají. Aby přežili, potřebují pomoc. Sehnat asistenta není problém, problém je ho zaplatit.............. Příspěvek na péči se vypočítává podle tabulek, nikoli podle potřeb.....................“ (Aktualně.cz,5.3.2015)

Toto je úryvek jednoho z článků popisujících, jak těžkou situaci dnes mají občané se zdravotním postižením. Všichni ti, kteří podstupují šetření a hodnocení příspěvku na péči.

„V roce 2012 Drábkova reforma naprosto změnila hodnocení příspěvku na péči. Z třiceti šesti hodnotících úkonů zbylo deset. Což mělo za následek zázračné uzdravení a zlepšení zdravotního stavu mnoha lidí. Samozřejmě bohužel jen na papíře. Na seniorech a zdravotně postižených se vždy šetřilo a jak vidno, šetří dál. Jak žijí tito lidé, jaké podmínky jim společnost vytváří, to zajímá málokoho. Proto mě požádali zástupci členských organizací, kteří se sdružují ve Sdružení zdravotně postižených v České republice, abychom na tuto problematiku na půdě Poslanecké sněmovny velmi razantně upozornili,“ uvedla hlavní důvod pořádání tohoto semináře poslankyně Jana Hnyková.

K problému příspěvku na péči probíhala několikrát opakovaná jednání s ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou, která více než rok slibuje novelizaci příslušných ustanovení zákona o sociálních službách, říká poslankyně Hnyková a dodává: „Bohužel do dnešní doby nedošlo ke změně zákona, i když k tomu byla výborná příležitost na podzim roku 2014 v novele zákona o sociálních službách.“

V současné době řeší problémy pouze metodika pro revizní lékaře. Budoucnost změn v hodnocení příspěvku na péči je v nedohlednu. Co udělá pro zlepšení situace Ministerstvo práce a sociálních věcí? Vrátí se hodnocení pro přiznání příspěvku na péči do „předdrábkovských“ let? To jsou otázky, na které budou hledat řešení diskutující na semináři Jany Hnykové na téma Zdravotně postižení – příspěvek na péči. Jak dál?

„Nenechme trpět tyto lidi a nesnižujme jim úroveň života! Vždyť na jejich místě můžeme být zítra my. Vraťme hodnocení příspěvku před rok 2012!“ říká Jana Hnyková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Hnyková - profil

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

14:02 Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k lidem se zdravotním postižením v prvním stupni závi…