Hodek (ČSSD): Pražské střední školy zařadí do výuky příběhy bezdomovců

07.08.2017 13:32

Od nového školního roku budou sloužit publikace Centra sociálních služeb Praha prezentující příběhy lidí bez přístřeší jako pomocný výukový materiál pro žáky pražských středních škol.

Hodek (ČSSD): Pražské střední školy zařadí do výuky příběhy bezdomovců
Foto: Ladislav Carda
Popisek: radní Daniel Hodek (ČSSD)

„Prostřednictvím odboru školství byli o této publikaci informováni zástupci středních škol, které zpracování příběhů lidí bez domova oslovilo a projevili zájem tento dokument zařadit do své výuky v rámci vzdělávacích předmětů Člověk a společnost a Člověk a svět práce. Studenti se prostřednictvím těchto příběhů mohou dozvědět, proč lidé skončí na ulici bez peněz a s dluhy,“ vysvětlil radní pro sociální oblast Daniel Hodek.

Celkem už do pražských středních škol bylo distribuováno 1 000 publikací, které vznikly v rámci kampaně “Ulice není moje volba“. „Věřím, že složité životní příběhy, které jejich aktéry připravily o bydlení a ti skončili tak ne vlastní vinou na ulici, přiměje žáky i k zamyšlení a možná i přehodnocení přístupu k problematice bezdomovectví, o což jsme se snažili i v rámci kampaně,“ uvedl radní Hodek. „Publikace je zpracována srozumitelnou formou a zachycuje příběhy lidí, kteří se ve svém životě dostali do nelehké životní situace, udělali chybu, nebo se shodou nepříznivých okolností ocitli na dně. Poselstvím této knihy by mělo být i to, že každý člověk by měl dostat šanci se od toho pomyslného dna také odrazit,“ upřesnil ředitel Centra sociálních služeb Praha Tomáš Ján.

Publikace s fotografiemi a autentickými příběhy lidí bez domova přináší dvacítku příběhů např. paní Aleny, Hany, Soni a pánů Jiřího, Rudolfa, Miroslava, Luboše a dalších, které naznačují, že cesta z ulice do běžného života bývá trnitá a nesnadná. „Žáci si tím mohou uvědomit, že bez pomoci a zajištění potřebných sociálních služeb se řešit tento problém zejména velkých měst nejen v Česku nedá,“ dodal radní Hodek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…