Hodek (ČSSD): Pro příští zimu bude nutné navýšit kapacitu nocleháren

13.05.2016 12:22

Praha zajistila v zimě lidem bez přístřeší téměř 23 tisíc noclehů.

Hodek (ČSSD): Pro příští zimu bude nutné navýšit kapacitu nocleháren
Foto: Ladislav Carda
Popisek: radní Daniel Hodek (ČSSD)

Letošní zimní opatření opět ukázala, že Praha je opět velmi dobře připravena pomoci lidem bez domova. Díky kvalitní a vylepšující se síti služeb se toto nejhorší roční období pro osoby bez přístřeší obešlo bez větší újmy na zdraví.

Potřebným bylo zajištěno téměř 22,5 tisíc noclehů a terénní sociální pracovníci uskutečnili přes 12,5 tisíce kontaktů s lidmi bez přístřeší. „Oproti loňskému roku byly v provozu pouze dvě bezplatné noclehárny, což se projevilo v nižším počtu zajištěných noclehů, ale ve vyšší zaplněnosti těchto zařízení, která přesahovala v průměru 92 procent. Vzhledem k tomu, že oproti loňskému roku bylo snížení kapacit velmi razantní, až o 54 procent, ukazuje se, že jako ideální řešení pro příští zimu bude nutné navýšit kapacitu nocleháren a lepší pokrytí a dostupnost služby,“ popisoval radní pro sociální oblast Daniel Hodek, který souhrnnou zprávu o zimních opatřeních pro osoby bez přístřeší poslal k projednání nově vzniklému sociálnímu výboru ZHMP.

Snížení kapacit nocleháren se projevilo zejména u nízkoprahových center s rozšířeným provozem, která v době největších mrazů otevřela i v noci a jejichž zaměstnanci uskutečnili téměř 72 tisíc kontaktů s klienty. „V průměru se v těchto centrech uskutečnilo 590 kontaktů denně,“ upřesnil ředitel Centra sociálních služeb Praha Tomáš Ján s tím, že v minulém roce to bylo o pět tisíc kontaktů méně. „Mohu tak konstatovat, že pomoc lidem bez přístřeší v zimním období Centrum sociálních služeb Praha společně s neziskovými organizacemi úspěšně zvládlo. Ze získaných zkušeností určitě chceme čerpat pro nastavení opatření dalších,“ dodal radní Hodek.

Během zimních opatření byl v provozu centrální dispečink, který zajišťoval komunikaci mezi jednotlivými službami. Celkem uskutečnil 2,4 tisíce telefonních hovorů zejména při koordinaci mezi noclehárnami a terénními programy. Otevřeny byly postupně dvě noclehárny, tři nízkoprahová denní centra a noční nízkoprahové centrum. Rozšířeny byly denní terénní program a dva noční terénní programy. Koordinaci opatření zajištovalo Centrum sociálních služeb Praha a na jejich zajištění se podílela Armáda spásy, Arcidiecézní charita Praha a Naděje. „Chtěl bych tímto poděkovat všem, kdo se na přípravě i realizaci zimních opatření podíleli. Odvedli opravdu dobrou práci,“ doplnil Hodek. Podle ředitele CSSP Tomáše Jána se náklady na zajištění zimních opatření pohybovaly okolo osmi milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…