Hodina (Patrioti ČR): Výsledky voleb jsou zkreslené, co s tím?

17.10.2016 15:10

O tom, že některé hlasy ve volbách nejsou započteny, si dnes už cvrlikají vrabci na střeše. U krajských voleb s tím ale můžeme ještě něco udělat.

Hodina (Patrioti ČR): Výsledky voleb jsou zkreslené, co s tím?
Foto: Střídavka
Popisek: Aleš Hodina

Popíšu podrobněji, co jsem zažil v roce 2014. V eurovolbách jsem na hlasovacím lístku zakroužkoval dva kandidáty (což bylo maximálně možné). Poprvé v životě jsem se pak podíval na internetu na výsledky voleb v mém okrsku. A ejhle! Druhý z těchto kandidátů zde oficiálně žádný preferenční hlas neobdržel.

Jak se to mohlo stát? Zakroužkoval jsem dvě čísla a lístek vhodil v nezalepené obálce do urny... Věřím, že v tomto jednoduchém procesu jsem neudělal žádnou chybu, která by celou volbu zneplatnila. Pak ovšem pochybení bude zřejmě na druhé straně...

Existuje více možností, co se vlastně stalo. Jako nejpravděpodobnější vidím prostou nedbalost - členové volební komise si lístek pořádně neprohlédli a kroužek v jeho dolní části jim zkrátka unikl. Nelze samozřejmě vyloučit ani úmyslnou ignoraci. Nějaký člověk z druhého konce republiky, ještě k tomu na kandidátce neznámé (a možná jimi neoblíbené) strany, jim prostě nestojí za tu práci. Nejhorší, naštěstí nejméně pravděpodobnou variantou by bylo, kdyby někdo z nich nahradil celý hlasovací lístek jiným, řekněme pro něj vhodnějším.

Ať už to bylo tak či tak, volby díky tomu dopadly (trochu) jinak, než jak bylo hlasováno. A to rozhodně není dobré zjištění. V kolika dalších případech se tak stalo? Sám vím minimálně o jednom dalším z letošních krajských voleb.

Jak se bránit?

Výsledky voleb ve všech okrscích si můžeme ověřit na stránkách Českého statistického úřadu. Zde najdete například i výsledky krajských voleb. Asi se těžko dozvíme, jestli náš hlas úplně nezmizel (leda že by námi volená strana měla v tomto okrsku oficiálně nulu). Pravděpodobnější tedy bude zjištění podobné mému. Tedy že nějaký méně známý kandidát, kterému jste dali preferenční hlas, zde žádný hlas započtený nemá.

Zkuste se schválně podívat. Možná nakonec i vy budete nepříjemně překvapeni.

Co potom s tím? Do deseti dnů od vyhlášení výsledků voleb máte možnost podat žalobu. U letošních krajských voleb by to tedy ještě šlo. A pokud nevíte, jak na to, co se třeba obrátit na tu stranu, kterou jste volili a která byla špatným sečtením hlasů poškozená?

Převzato z Profilu na PL.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

18:09 Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.