Hojda (KSČM): Když ptáčka lapají

17.02.2014 22:32

Vyjádření Pavla Hojdy, odborného mluvčího KSČM pro dopravu a průmysl, k programovému prohlášení nové koaliční vlády.

Hojda (KSČM): Když ptáčka lapají
Foto: KSČM
Popisek: Pavel Hojda

A mohu pokračovat „pěkně mu zpívají“. Proč začínám právě takto v době, kdy předstupuje vládní koalice před Sněmovnu se svým vládním prohlášením? Asi proto, že zejména ČSSD, ale i ANO v předvolební kampani slibovaly pro obyčejný lid „ráj na zemi“, ale hlavně zásadní přehodnocení církevních restitucí a postupně, jak tvořily koalici spolu s KDU-ČSL od předvolebních slibů ustupovaly, až se dopracovaly k nekonkrétním slibům ve vládním prohlášení.

Je pravdou, že předchozí pravicové vlády a je jedno jestli ve spolupráci ODS, TOP 09, zelených a VV nebo LIDEM zanechaly tuto zemi na pokraji ekonomického krachu s nejvyšší nezaměstnaností, nejvyšším státním a veřejným dluhem a zejména s nejhorším mravním úpadkem a každá nová vláda po takovém katastrofickém vládnutí musí být jenom lepší a pro obyčejný lid i přijatelnější. Přesto ale musím konstatovat, že strany, které vytvořily koalici ustoupily ze svých předvolebních slibů a Vládní prohlášení je pouhým nekonkrétním odvarem nejen předvolebních slibů ale dokonce i Koaliční smlouvy.

Jak jsem již uvedl, největším zklamáním pro mně je postoj současné koalice k neřešení „až neskutečně velkorysého daru církvím“ postoj koalice k lidským právům – mám tím namysli zamítnutí návrhu poslaneckého klubu KSČM na zrušení „lustračního zákona“ a pokračování „politické diskriminace“ jak vyjádřil předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek v televizním vystoupení (parafrázuji) „lustrační zákon jsme nepodpořili, protože jej předložili poslanci za KSČM“.

Nyní k oblastem, kterými se zabývám od svého zvolení do Sněmovny v roce 2008.

Hlavním rysem prohlášení v oblasti průmyslu, obchodu, energetiky, stavebnictví, dopravy, vědy a výzkumu jsou sice prohlášení, která korespondují s volebním programem KSČM, ale chybí konkrétní postup, jak chce kolaice uvedených cílů dosáhnout, kde na to vezme peníze a v jakých termínech bude vše alespoň přibližně realizovat. Např. v dopravě uvádí Vládní prohlášení jako prioritu stavby R6, R35, R49, R52, D3, D8, D11 a návazných komunikací které jsou pro potřebu dopravní obsluhy a rozvoj ekonomiky ČR nesmírně významné, ale s ohledem na to, co provedla koalice ODS, TOP 09 a VV po roce 2010 tím, že zastavila přípravu a realizaci právě uvedených staveb, je nereálné, aby v nejbližších letech, tedy v tomto volebním období došlo k významnějšímu posunu ve výstavbě uvedených komunikací. Velmi by pomohlo, pokud by se podařilo prosadit zákon o výstavbě liniových staveb tak, jak je presentován ve Vládním prohlášení, tedy významně zjednodušit v této oblasti přijímání územního rozhodnutí, posouzení vlivu na životní prostředí, stavební řízení a výkup pozemků. Obávám se, že opět KSU-ČSL bude při přijímání tohoto zákona razantně vyhrožovat, že opustí vládní koalici.

Zajímavé je rovněž prohlášení o přesunu nákladní dopravy ze silnic na železnici a podpora „národního dopravce ČD a.s.“ v této pasáži jsem ale poněkud skeptický, protože tyto priority uváděly rovněž všechny předchozí vlády a výsledkem je, že ČD kargo je povinno provozovat kusové zásilky (které jsou prodělečné) a celovozové zásilky (velmi výdělečné) provozují jiné soukromé subjekty, které ale nemají za povinnost kusové zásilky přepravovat. Výsledkem snažení předchozích vlád a úplné liberalizace železniční dopravy je, že neustále větší podíl a množství nákladu se přepravuje po nevyhovujích silnicích. Sympatické je vyhlášení daleko razantnější podpory tzv. High technologií, využití satelitní technologií, spolupráce s ESA (Evropská vesmírná agentura) a další, které umožní rozvíjet výrobu a výzkum a využití s vysokou přidanou hodnotou v ČR. Rovněž pasáž v průmyslu společně se zahraniční politikou týkající se daleko větší podpory institucí zabývajících se exportem a podporou našeho exportního průmyslu zejména do zemí BRIX (země mimo Evropu, Japonsko a USA) může být konečně obratem nejen ve zvýšení exportu v našem tradičním odvětví, ale samozřejmě i ve snížení nezaměstnanosti. Snižování nezaměstnanosti a zvyšování ekonomické výkonnosti ČR by mělo být hlavním motem úsilí nově sestavené vlády.

Co říci závěrem, Vládní prohlášení bude zcela jistě koaliční většinou ve Sněmovně přijato a nová vláda dostane důvěru. Bude ale na opozici, kde největším klubem je klub KSČM, aby od samého počátku hlídala realizaci slibů z Vládního prohlášení, upozorňovala na neplnění a tam kde budou kroky v souladu s volebním programem KSČM a samozřejmě v souladu s potřebami většiny obyvatel ČR jistě poslanci KSČM podpoří kroky vládní koalice.

Ing. Pavel Hojda, odborný mluvčí KSČM pro dopravu a průmysl

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…