Hojda (KSČM): Kreativní živnostníci postrádají podporu. Vláda schválila založení Národního inovačního fondu

26.09.2015 18:02

Vláda schválila tento týden materiál předkládaný Ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO) týkající se podpory realizace projektů výroby v tak zvaných high technologiích, které realizují výrobu nebo produkty zpravidla na trhu ještě nezavedené a z uvedeného důvodu nemají naději na získání úvěrů od komerčních bank.

Hojda (KSČM): Kreativní živnostníci postrádají podporu. Vláda schválila založení Národního inovačního fondu
Foto: KSČM
Popisek: Pavel Hojda

Osobně jsem překvapen, že materiál do Vlády předložilo MPO (velká pochvala za iniciativu) a ne místopředseda vlády pro vědu výzkum a inovace. NIF má překlenout a vyplnit právě tuto mezeru v podpoře podnikatelů a menších firem, které mají připravené zajímavé, ale do určité míry rizikové projekty, které nejsou již v praxi ověřené, ale mohou mít daleko větší přínos v budoucnu vysokou přidanou hodnotou.

Česká republika právě díky konzervativnímu přístupu komerčních bank a neexistenci podpory rizikových výrob a technologií je hluboko pod průměrem Evropské unie v podpoře a rozvoji podnikání právě v oblasti high technologií.

Projekt NIF počítá s tím, že po prvotní podpoře projektů a začínajících malých firem bude již NIF samofinancovatelný tím, že se budou z úspěšně realizovaných projektů navracet poskytnuté prostředky zpět do fondů založených v rámci NIF.

Obecně mohu konstatovat, že myšlenka a schválený projekt NIF může být velkým přínosem a impulsem podpory zejména pro realizaci nových technologií a výrob s vysokou přidanou hodnotou.

Je škoda, že se iniciativa MPO a vlády začíná realizovat až v roce 2015 a ne třeba již před 10 lety, nemuselo by dojít k tak velkému propadu oproti EU a světu.

V oblasti podpory podnikání začínajících podnikatelů fungují podnikatelské inkubátory, bohužel je zpravidla využívají více firmy již zavedené nebo se zavedenými technologiemi či dokonce firmy či podnikatelé na pokraji insolvenčního řízení.

Noví a kreativní živnostníci a podnikatelé v inovačních technologiích postrádají podporu, kterou nyní poskytne NIF. Co říci závěrem? Držím palce a přeji úspěšné prosazení a trvání NIF.

Pavel Hojda, stínový ministr pro resort dopravy, průmyslu a obchodu KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce