Hojda (KSČM): Náklady elektrické přenosové soustavy

25.04.2017 4:31

ČR se v důsledku změny orientace Německa na větrnou energii a další obnovitelnou energii včetně odpojování jaderných elektráren v Bavorsku dostává prakticky od roku 2011 do velmi svízelné situace při udržení stability elektrické přenosové soustavy.

Hojda (KSČM): Náklady elektrické přenosové soustavy
Foto: KSČM
Popisek: Pavel Hojda

V době, kdy se při větrných dnech vyrábí nejvíce obnovitelné energie v německých větrných elektrárnách, si hledá elektrická energie nejsnazší přenos do míst velké spotřeby, a tím jsou zejména průmyslová centra v Bavorsku. Německo dosud nemá zajištěný bezpečný a dostatečně kapacitní přenos energie z větrných parků na severu směrem na jih do Bavorska (počítá se s dobudováním do r. 2025) a tak značný nápor elektrické energie je přenášen přes českou přenosovou soustavu. Opakovaně od r. 2012 hrozil z uvedeného důvodu ČR tzv. blackout (úplný výpadek elektrické energie v přenosové soustavě). Aby se zabránilo této hrozbě, byla nucena společnost ČEPS přijmout velmi nákladné řešení a objednala dodávku 4 obřích ochranných transformátorů s odhadovaným nákladem okolo 2 miliard Kč. Všechny 4 obří transformátory jsou umístěny v Hradci u Kadaně na severu Čech a do konce června 2017 by měl být uveden do provozu poslední čtvrtý. Pomocí těchto transformátorů je možné rozdělením toků přebytkové energie předejít hrozbě blackoutu. Z uvedeného vyplývá, že český spotřebitel hradí nejen vysoké náklady na stávající regulaci přenosu vyrobené elektrické energie při obrovském návalu elektrické energie z větrných parků na severu Německa přes českou přenosovou soustavu, ale samozřejmě i náklady na vybudování a provoz obřích ochranných transformátorů. Společnost ČEPS je a byla nucena zajišťovat odstávky nebo snížení výroby elektrické energie českých elektráren právě z důvodu přetoků větrné energie přes ČR a hradit náklady a ušlý zisk našim výrobcům elektrické energie ve stovkách mil. Kč. To vše se zákonitě projevuje v ceně regulované složky elektrické energie pro konečného spotřebitele a nejde tedy o malé částky. Jenom náklady na tzv. redispečinky přenosu elektrické energie v ČR (přetoky elektřiny z Německa do české přenosové soustavy) dosahovaly rovněž ročně stovky mil. Kč. Obří transformátory odstraní bezprostřední hrozbu blackoutu, ale do doby finálního řešení výstavby přenosové soustavy v Německu a soustavy mezi Německem a Rakouskem budou zvýšené náklady na přenos a regulaci elektrické energie hradit spotřebitelé v ČR.

Ing. Pavel Hojda, stínový ministr průmyslu a obchodu KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

14:02 Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k lidem se zdravotním postižením v prvním stupni závi…