Hojda (KSČM): Opravdu chce německá vláda zpoplatnit silnice?

08.07.2014 18:45

Řidiči osobních aut by měli od roku 2016 platit za využívání všech německých silnic. S tímto návrhem přišel na jednání vlády ministr dopravy Alexander Dobrindt. Zpoplatněním silnic podle něj státní rozpočet získá navíc 2,5 miliardy eur za čtyřleté volební období. Roční známka by měla stát průměrně 88 eur (kolem 2 400 korun). Konkrétní cena se bude lišit podle stáří vozu a objemu motoru a dopadu na životní prostředí.

Hojda (KSČM): Opravdu chce německá vláda zpoplatnit silnice?
Foto: KSČM
Popisek: Pavel Hojda

V době, kdy EU uvažuje o sjednocení poplatků za užívání dálnic a rychlostních silnic, se jedná o velmi vážnou a varující zprávu. Nejtvrdší dopad bude mít na příhraniční styk mezi ČR a Německem a výrazně poškodí zejména české občany už také proto, že ministr dopravy uvažuje, že němečtí občané si budou moci náklady mýtného odečíst z daní. Je to krok namířený proti motoristům z ostatních zemí EU a v tomto případě by měla Evropská komise velmi tvrdě zakročit.
 
 V ČR se hovoří o podobném řešení, to by ale po diskusi mělo řešit např. snížení spotřební daně z pohonných hmot a maziv, a tím by se kompenzovaly náklady nejen pro místní motoristy, ale i pro motoristy ze zahraničí. Nyní snad EU ukáže, zda je pro rovný přístup k občanům EU nebo se posílí výhradní zastoupení zakládajících členských zemí EU.
 
 Ing. Pavel Hojda, kandidát do Senátu PČR, volební obvod č. 3

Ing. Pavel Hojda
Odborný mluvčí KSČM
pro dopravu a průmysl

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

16:21 Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

Rekapitulace výsledků práce ministryně pro vědu, výzkum a inovace, zveřejněná na svém veřejném faceb…