Holeček (ODS): Hrdinové Majdanu nebudou zapomenuti

27.01.2014 16:55

Reportáž z bouřící Ukrajiny.

Holeček (ODS): Hrdinové Majdanu nebudou zapomenuti
Foto: ČT24
Popisek: Demonstrace na Ukrajině

Dnešní den na kyjevském Majdanu byl pro mne velikou školou. Na Ukrajinu jezdím poměrně často a jako cíl ji doporučuji všem fňukalům, jež mají pocit, že se nám v ČR žije zle. Hlavně hoši na sociálních dávkách, kteří mají na cigarety a pivo, by potřebovali okusit, jaké to je nemít nic, ale opravdu nic k jídlu. Dotaz obyčejných lidí nezní jako u nás „Co jsi dnes jedl?“ ale „Jedl jsi dnes?“. V hovorech s lidmi je znát zmar, Ukrajina je pevně spoutána korupcí, místa na úřadech, ve zdravotnictví a školství se běžně „kupují“, sociální systém nefunguje, důchodce má na sklenku mléka denně. Málokdo spoří, neboť panuje názor, že to stejně někdo rozkrade. Lidé upadají do politické letargie, nevěří, že se něco změní, pokud bude vládnout levice či pravice. Jeden otec mne prosil, ať pomohu jeho synovi dostat se na vzdělání do ČR, neboť v této zemi prý nemá budoucnost.

Lidé na Majdanu (kyjevské náměstí) uvěřili, že orientace na demokratickou Evropu může být pro ně zárukou lepšího vývoje. Schází se tam zajímavá směsice lidí, zahlédl jsem eurooptimisty, nacionalisty, royalisty, náboženské fanatiky, fotbalové chuligány… ale hlavně, obrovské množství běžných, chce se mi napsat řadových obyvatel Ukrajiny, kteří už prostě dostali všeho dost a pustili se do revoluce. Všudypřítomná dojemná sounáležitost mladých se starými, mužů s ženami, organizátorů s demonstranty.

Mé dnešní zážitky: obrovský mráz, zpívající a skandující lidé, mladíci sprejující nápis „Hrdinové Majdanu nebudou zapomenuti“, zápach hořících pneumatik, distribuce polévky a oblečení, staříci pytlující sníh a led pro všudypřítomné barikády, nápisy na balkonech „Tady žijí lidé“. Absolutně nejsilnějším negativním zážitkem byl dnes pochod s odhaleným tělem třetí z obětí nepokojů. Mladíci nesoucí rakev prošli přímo kolem mne, a jelikož jsem byl na vyvýšeném místě, viděl jsem přímo do rakve. Bezděky jsem se přidal ke skandování „Sláva hrdinovi“, „Janukovič je vrah“ a „Pryč se zločincem“.

Vyšlo na serveru pravybreh.cz, publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pravybreh.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

15:14 Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

Předsedkyně Poslanecké Sněmovny Markéta Pekarová Adamová se s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem ve…