Holodňák (Piráti): ČSSD + KSČM + Svobodní. Podvod na voliče?

15.11.2014 22:23

V Žatci se ve čtvrtek 13. listopadu na ustavující schůzi nového zastupitelstva odehrál nevídaný podvod na voliče. Ing. Aleš Jelínek (Strana svobodných občanů) byl hlasy komunistů a sociálních demokratů zvolen starostou Žatce.

Holodňák (Piráti): ČSSD + KSČM + Svobodní. Podvod na voliče?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká pirátská strana - ilustrační foto

Místostarostou se stal socialista Miroslav Jan Šramota. Žatec tak v příštích čtyřech letech povede koalice, která nemá v republice obdoby. Libertariánští Svobodní, deklarující, že jsou jedinou opravdu pravicovou stranou v ČR, se spojili se socialisty a komunisty.

Nespokojení občané Žatce plánují 17. listopadu demonstraci na Náměstí Svobody. Chtějí také sbírat podpisy pod peticí, která Jelínka vyzve k rezignaci. Kolem podvodu na voliče v podání zastupitelů Jelínka a Petříčka (zvoleni za Svobodné) se v Žatci zdvihla vina nevole. Během pouhých pár hodin například na Facebooku stránka "Aleš Jelínek není mým starostou" nasbírala přes 250 podporovatelů a raketově se šíří po Žatci.

Aleš Jelínek ještě před měsícem pro Žatecký a Lounský týdeník výslovně uvedl, že "koalice s KSČM je nemožná." Ke změně názoru ho prý přimělo údajné nedemokratické jednání nelevicových stran. V rozhovoru pro Žatecký a Lounský deník těsně po zvolení uvedl, že chce být starostou všech občanů a spojit názorová spektra. Podle nejpřímějších reakcí však jeho konání přineslo pravý opak.


Voliči Svobodných bombardují žatecké straníky prosbami o vysvětlení, kritikou, ale také soucitným pochopením. "Nechali jste se podvést partou bezpáteřních chlapíků," zaznívá na Facebooku. Pro Svobodné je to už druhý "vroubek". Nedávno uzavřeli ve Slaném koalici s volebním uskupením, které sdružovalo i kandidáty KSČM. Žatečtí členové Strany svobodných občanů, kteří se cítí podvedeni, se od kroků novopečeného starosty Jelínka distancovali. Prý o jeho plánu o koalici se socialisty a komunisty neměli tušení. Dle svého stanoviska, které vydali na svém Facebooku, hodlají podniknout kroky vedoucí k vyloučení ing. Jelínka ze strany. Vůdčí osobnosti žatecké buňky Svobodných přiznali selhání a zvažují údajně rezignaci na členství ve straně. Od Jelínkova postupu se distancovali také někteří nezávislí kandidáti za Svobodné v čele se Štěpánem Benešem.

Kandidátku Strany svobodných občanů schválil republikový výbor strany, který však evidentně nebyl informován o všech skutečnostech týkající se kandidátky. Aleš Jelínek se stal členem strany účelově tři měsíce před volbami. Financoval také významnou sumou kampaň Svobodných, konkrétní čísla však dosud chybí. Ačkoliv žatečtí Svobodní již před měsícem uvedli, že zveřejní kompletní rozpočet a zdroje financování své předvolební kampaně, která byla nápadně rozsáhlá, dosud se tak nestalo. Dá se tedy předpokládat, že Aleš Jelínek, který do kampaně investoval nemalou sumu, si nyní chce vybrat své peníze zpět. A proto mu není proti gustu zradit program, se kterým kandidoval, stranu, za kterou kandidoval, ani voliče, pro které kandidoval. S platem starosty to nebude trvat déle, než několik měsíců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Holodňák - profil

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Exner (STAN): Nesnáším, když se Češi prezentují jako malý bezmocný národ

10:14 Exner (STAN): Nesnáším, když se Češi prezentují jako malý bezmocný národ

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k bezpečnosti a sebevědomí ČR.