Holomčík (Piráti): Návrh STAN by vedl k faktické likvidaci ochrany krajiny u nás

13.01.2020 19:02

Komentář na facebookovém profilu k návrhu STAN sloužit Ministerstvo zemědělství a Ministerstvo životního prostředí

Holomčík (Piráti): Návrh STAN by vedl k faktické likvidaci ochrany krajiny u nás
Foto: Piráti
Popisek: Radek Holomčík

Dnes se mě redaktoři z televize Prima ptali na postoj Pirátů k návrhu kolegů z hnutí STAN na sloučení ministerstev zemědělství a životního prostředí do nového Ministerstva pro udržitelný rozvoj.

Bezvýhradně souhlasím s tím, že by se agenda ochrany a péče o krajinu měla dělat lépe a systematičtěji, protože právě stav krajiny má klíčový vliv na otázky sucha a zadržování vody. V minulosti se navíc ukázalo - a potvrzuje to například i NKÚ - že obě ministerstva postupují v přístupu ke krajině nesmyslně a nezřídka i v jasném protikladu. Předsedou vlády tolik slibovaný konec resortismu (tedy toho, že si ministerstva hrají "na svém písečku", bez ohledu na to, co dělají ostatní) nepřišel.

Návrh kolegů z hnutí STAN ale bohužel podpořit nemohu, protože s sebou nese ten prostý fakt, že by se agenda ochrany přírody a krajiny dostala pod stejnou střechu jako podpora agropotravinářského komplexu. My se (na základě aktuálních, velmi špatných zkušeností) obáváme, že by to vedlo k pravému opaku, než je zamýšlený záměr, tedy k faktické likvidaci ochrany krajiny u nás. Proto, pokud by návrh prošel do 2. čtení budu navrhovat, aby agenda potravinářského průmyslu přešla pod Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Jako vhodnější řešení vidím rozvinutí konceptu krajinného plánování - tedy důkladné analýzy stavu krajiny, stanovení optimálního stavu odborníky, práci s krajinou a také promítnutí potřeb krajiny do roztříštěných agend státní správy, které se krajině a hospodaření v ní věnují. Vznikl by tak systém, který by přinesl tolik potřebné změny a zároveň byl pro zemědělce, lesníky a další skupiny v krajině hospodařící, výrazně jednodušší a přehlednější.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.