Holotová (Úsvit): Je po volbách

28.05.2014 7:28

A já se neustále nemohu vzpamatovat ze zklamání a rozčarování, které mě přinesly. Ještě v pátek, první den voleb, jsem měla optimistickou náladu, volali mi známí, posílali mi zprávy, že šli volit Úsvit a dali mi preferenční hlas.

Holotová (Úsvit): Je po volbách
Foto: red
Popisek: Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury

Druhý den v sobotu v podvečer, mě optimismus opustil ve chvíli, když chodily zprávy jiné a to od lidí z volebních okrskových komisí o malé účasti a naznačovaly špatnou prognózu Úsvitu. Přesto jsem doufala, že zázraky se dějí a uklidňovala se tím, že Plzeňský kraj a Plzeň obzvláště je baštou Top 09, ČSSD, ODS a dnes už i ANO 2011 a že přece jenom jistá naděje existuje.

Celkový volební výsledek 3,12% pro Úsvit mě opravdu hodně nemile překvapil. Otázky, kde se stala chyba, jsou nasnadě a já zatím nechci, dokud analýzu neudělá hnutí Úsvit, konkretizovat a všechny předjímat. Přesto chci ukázat na nezpochybnitelná fakta, ke kterým jsem po pročtení výsledků z ČSÚ došla.

Lidé se obecně bohužel nevyznají ve fungování a principech EU. Naše média, školy, instituce a politická uskupení voličům nevysvětlují priority a směřování jednotlivých politických frakcí EP, vliv jednotlivých frakcí na celkovou budoucnost Evropy, na jejich důležitost, na důležitost jít hlasovat. Právě tento stav politické negramotnosti národa je s největší pravděpodobností i záměrem významných politických hráčů na naší scéně, kterým tento fakt nesmírně nahrává, aby občan raději nevěděl a neznal, nezajímal se…

Občané svojí neznalostí a neúčastí ve volbách do EP chtěli patrně upozornit na to, že se neztotožňují s fungováním EU, nepřejí si hlubší integraci do EU a nesouhlasí s ideou federálního uspořádání EU s jednotnou měnou a centrální bankou, které je vizí nadmíru eurooptimistických stran, například ČSSD, KDU, Top 09 a ANO 2011. Paradoxně právě tyto strany, díky své široké členské základně, získaly při malé účasti lidí nejvíce procent ve volbách.

Došla jsem k závěru, že tyto volby tudíž nebyli ani tak o programech, ale o lidech a o členských základnách stran.

Výsledek hlasů pro Úsvit v obci Horní Bělá, kde jsem vyrostla a střídavě zde žiji je 13,20%, v sousední obci 9,41% a v obci v tomtéž okrese, ve které několik málo let žiji bez trvalého bydliště 5,00%. Moje osobní preference v těchto obcích dosahují přes 70%. Ten samý výsledek i lepší dosáhli moji kolegové na kandidátní listině Úsvitu. Jarmila Jebavá v Roztokách u Jilemnice 14,36%, Jindřich Navrátil v Bojkovicích 10,27%, Roman Škrabánek ve svém Kolíně 10,14% a tak bych mohla pokračovat.

Vysokou úspěšnost a překročení pětiprocentní hranice Úsvitu, jsem nalezla i v obcích, ze kterých se rekrutují naši aktivní sympatizanti a příznivci. V Plzeňském kraji například v obci Zhoř 50%, Pernarec 8,06%, Měčín 8% aj. Problémem se jeví nedostatek voličské základny ve velkých městech, kde se hlasy pro Úsvit naprosto rozmělní.

Toto vše, jak už jsem uvedla, naznačuje, že hlasování v případě voleb do EP nebylo natolik o programech, ale o lidech! Tedy o kandidátech, členech stran a hnutí a o aktivních příznivcích.

Hnutí Úsvit je hnutí mladé, vzniklo před necelým rokem a to dává naději, že pokud začne aktivně pracovat na rozvoji členské základny, můžeme očekávat zlepšení výsledků. Komunální volby na podzim letošního roku jsou za dveřmi a doufejme, že není pozdě snažit se dělat změny a rozšiřovat základnu příznivců. Tomio Okamura v neděli na tiskové konferenci po vyhlášení volebních výsledků oznámil, že jsou připraveny nové Stanovy hnutí, které se týkají i nabírání nových členů. Členství má být dvoustupňové, nejprve budou moci být naši příznivci být členy různých poradních orgánů a odborných komisí a dalším stupněm, poté co prokážou svou způsobilost a práci, je možnost navázat na právoplatné členství jako takové. Od příštího týdne by se rovněž mělo rozšířit grémium strany. Minimálně má v tomto orgánu zasedat 28 lidí, tedy dva za každý kraj.

Osobně věřím, že pokud dokážeme postupně budovat a rozšiřovat hnutí, zanalyzovat dosavadní činnost a kriticky zhodnotit i chyby volební kampaně, šanci do budoucna máme, protože základní program Úsvitu s prvky přímé demokracie má velký potenciál.

Ještě chci poděkovat všem svým voličům za krásných 361 preferenčních hlasů, které mne posunuly v rámci kandidátní listiny o dvě místa dopředu (pokud nepočítám vyškrtnutí jedné kandidátky z pořadí). Velice si toho vážím a vynasnažím se v započaté práci pro Úsvit pokračovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…