Holzknechtová (ČSSD): Kvóty dobrou političku neudělají, ale...

25.09.2014 8:52

Stranické referendum ČSSD prosadilo 40 % zastupení žen na kandidátkách. Nejde o kouzelnickou hůlku, ale když už má šest tisíc členů strany tento názor, berme to jako příležitost i v tak chlapském kraji, jako je ten Ústecký.

Holzknechtová (ČSSD): Kvóty dobrou političku neudělají, ale...
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

O čtyřicetiprocentním zastoupení žen na kandidátkách ČSSD, které těsně prosadilo stranické referendum, se dá diskutovat hodně dlouho. Je jasné, že nejde o žádnou kouzelnickou hůlku, jejímž mávnutím uděláme z české sociální demokracie stranu švédského nebo dánského typu. Tedy stranu s širokým zastoupením výborných političek na centrální i komunální úrovni. Když už ale šest tisíc sociálních demokratů pro kvóty hlasovalo, je třeba přijmout jejich názor jako příležitost.

Fajn – pojďme do toho! I když jsou severní Čechy často vnímány jako kraj klasicky chlapský, v této oblasti jsme překvapivě byli průkopníky. Už podle názvu typicky mužskou funkci – hejtmana  (z německého Hauptmann, neboli hlavní muž) u nás vykonávala žena. Něco takového se zatím v naší zemi stalo jen na Plzeňsku a na chvíli ve středních Čechách.

Je málo národů, kde jsou muži vnímáni tak dominantně jako v Německu a v Británii. A přitom právě Němci a Britové dali Evropě dvě nejvýraznější političky 20.století – zprvu Margaret Thatcherovou a dnes Angelu Merkelovou. Dámy ze severních Čech, to bychom měly brát jako výzvu... 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Tak prý jsme dobytci a šmejdi

13:09 Majerová (Trikolora): Tak prý jsme dobytci a šmejdi

Reakce na veřejném facebookovém profilu strany na urážky v komentářích