Homola (SsČR): Proč registrační pokladny?

17.05.2014 16:44

Naprostá většina malých podnikatelů neodčerpává z tržeb do své soukromé spotřeby měsíčně ani průměrnou mzdu.

Homola (SsČR): Proč registrační pokladny?
Foto: SsČR
Popisek: Strana soukromníků České republiky

Průměrná hrubá "mzda" podnikatele se pohybuje někde mezi 15-20 tis. Kč měsíčně. Skončit nemohou, protože volba mezi podnikáním a pracovním poměrem dnes fakticky neexistuje. Existuje jen varianta stát se znalcem sociálních dávek a při tom vykonávat práci na černo nebo dál se lopotit s vlastním bussinesem někde na hraně efektivity. Nové zahraniční investice výplní maximálně ty zaniklé a když se velmi zadaří vytvoří nová pracovní místa pouze v jednotkách tisíců.

Podle průzkumů z loňského podzimu, skončí první rok po zavedení registračních pokladen cca 100 000 podnikatelů. Stejné množství si první rok počká, jaké konkrétní dopady bude mít tato změna na jejich hospodaření. V první fázi by měly zmizet především malé obchody a komunální řemeslníci.

Zvýší se také výplata sociálních dávek zejména u tzv. spolupracujících osob, což jsou většinou životní partneři podnikatelů, kteří podnikatelům v podnikání vypomáhají. Naopak přibudou tisíce nových prodejců finančních produktů. Tento již dnes přesycený segment "podnikatelského" trhu obsadí především absolventi středních škol a nezaměstnatelné matky samoživitelky.

Ekonomika se v mnohém řídí tzv. očekáváním. Ekonomika je spojena pupeční šňůrou s politikou. Politická stabilita tedy přímo souvisí s tou ekonomickou.

Českou vládu není možné považovat za stabilní. Každému je jasné, že toto koaliční spojenectví nezohledňuje zájmy, které by mají jednotlivé mocenské skupiny hájit. Volby do Evropského parlamentu přinesou další destabilizaci zejména pokud jde o již schválený rozpočet EU. V europarlamentu se změní poměr sil ve prospěch těch, které dnes častujeme euroskeptiky. Tento trend přinese rozepře i do české politiky. Připočteme-li k tomu všemu nestabilitu na Východě, můžeme očekávat nejpozději v příštím roce zásadní zvraty.

Vyšší nezaměstnanosti, které bohatě vypomohou ekonomická opatření této nesourodé vlády, svědčí i momentální poloha pravidelného hospodářského cyklu a samozřejmě i celková krize eurozóny.

Proto snaha o zavedení registračních pokladen je právě v této době především narododospodářskou marností a nicotností a jen těžko obhajitelným počinem. Hlavním úkolem vlády musí být především stabilizace a hned poté impulsy k zvýšení výkonu. Počítáním toho co máme, mít víc nebudeme. Z národohospodářského hlediska je totiž v krizi úplně jedno, kolik podnikatel odvede na daních. Důležitější je kolik utratí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: SsČR

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.