Honusek (STAN): Je Česká pošta partnerem obcí?

23.05.2017 8:36

„Česká pošta se postupně zbavuje svých poboček na vesnicích a převádí je na smluvní partnery. Často jde o obecní úřady, které si provoz poštovní pobočky berou na starost.„

Honusek (STAN): Je Česká pošta partnerem obcí?
Foto: Redakce
Popisek: Starostové a nezávislí

To je jeden z mnoha titulků v různých mediích. Pomalu nám to připadá normální. Dnes je to pošta, firma, kterou dotuje a ovládá stát. Zítra to může být policie nebo snad dokonce armáda? O sociálních službách, zdravotnictví a školství raději nehovořit. Co všechno budou za pár let obce zajišťovat? Za co všechno bude starosta na malé obci zodpovědný?

Bohužel je to v poslední době jen obec, která má snahu udržet svým občanům co největší komfort ve službách, nikoliv stát, odkud sice stále slyšíme proklamace jako „služby blíže občanům“ a podobně, ale ve skutečnosti pro to stát nedělá téměř nic nebo jen minimum. Proč posílá stát do České pošty naše peníze, když není schopen zajistit její základní poslání? Za co berou vedoucí zaměstnanci pošty platy a odměny? Za to, že se jim daří převádět své povinnosti a svou odpovědnost na někoho jiného?

Podle dostupných informací se Česká pošta zbavila již deseti procent svých původních poboček a to v tom nejsou uvedeny pobočky, které byly v posledních letech zrušeny bez náhrady. Snížil se tedy příspěvek státu taky o deset procent?

Neustálé zdražování poštovních služeb pak vede některá města ke zřízení vlastní doručovatelky. Roznos volebních lístků prostřednictvím České pošty již taky není pro města a obce zajímavý a to i přesto, že jim tyto náklady hradí stát. Raději si tuto službu zajistí mnohdy sami.

Při porovnání ceníku České pošty a dalších poskytovatelů balíkových služeb raději nepřemýšlet. Doručení zákazníkovi je pro všechny, vyjma poštu, základní službou. Můžete se dohodnout i na doručení do zaměstnání a podobně. Česká pošta, i když si za tuto službu účtuje zvlášť, vás v dopoledních hodinách nezastihne, neboť se dá předpokládat, že jste v zaměstnání a vy si tak stejně pro balík musíte na poštu a to i přesto, že jste si službu doručení domů zaplatili. Pošta sice nabízí internetovou aplikaci, kde je možné doručení balíku odložit. Praxe, alespoň jak jsem měl možnost si sám ověřit, je však úplně jiná.

Neměli by tedy raději zodpovědní pracovníci pošty namísto převáděné odpovědnosti na obce a jiné subjekty raději zapracovat na správném fungování poštovních služeb v rámci České pošty. Vždyť to bylo, je a mělo by být základním posláním pošty.

Ladislav Honusek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace