Honusek (STAN): Kanalizaci nebo domovní čistírny?

06.03.2017 8:38

Tuto otázku řeší nejeden starosta. Vybudovat v problémových oblastech drahou kanalizaci založenou na systému přečerpávání nebo finančně podpořit budování domácích čistíren odpadních vod.

Honusek (STAN): Kanalizaci nebo domovní čistírny?
Foto: Redakce
Popisek: Starostové a nezávislí

Další z možností je vybudování čistíren, do kterých by bylo svedeno několik domů tzv.skupinové.

Každá z variant má svá pro i proti. Spolehlivost domovních čistíren je dnes již na vysoké úrovni. Provoz domovní čistírny jakožto i zodpovědnost za kvalitu vypouštěné vody je na jejím majiteli, tedy občanovi.

Naopak v případě čističky pro několik objektů je potřeba dořešit odpovědnost za to, co do ní bude natékat, tedy odpovědnost jednotlivých uživatelů. V obou případech však vypuštění chemických látek znamená pro takovou čističku, resp. její mikroorganizmy jistou smrt a nutnost vše znovu nastartovat a to stojí nemalé peníze. Provede majitel domovní čistírny v případě jejího kolapsu restart nebo nechá splašky protékat? Za jak dlouho tuto skutečnost vůbec zjistí? Nahradí případný finanční postih ekologické škody? Nebude muset nakonec obec řešit celý problém za několik let znovu?

Provoz kanalizace je sice investičně nejnáročnější variantou, ale obec má nad vypouštěnou vodou plnou kontrolu. To však znamená pro obec finanční zatížení, které se musí promítnout do poplatků za odvádění a čištění odpadních vod. Do nákladů musí započíst provozní náklady, náklady na údržbu, mzdové náklady a další. Ve výsledku to pak bude pro občana samozřejmě finančně nejnáročnější varianta a tedy pro obecní zastupitele vzhledem ke svým občanům, voličům nejméně populární.

Varianta skupinových čističek pro oblast nebo lokalitu tak může být kompromisem k výše popsaným kladům i záporům. Zajištění provozu a odpovědnost sice zůstane na obci, náklady na vybudování však budou mnohonásobně nižší než u soustavné kanalizace a tudíž budou i nižší poplatky. A pokud se podaří přesvědčit napojené uživatele, aby se chovali k vypouštěným odpadním vodám odpovědně mohou být i provozní náklady srovnatelné s centrálním čištěním.

Výše popisované možnosti předpokládají klasický způsob čištění odpadních vod. Jiná situace nastává v případě, že obec je schopna na svých pozemcích realizovat kořenovou čističku. To je však ale na jiný článek.

Ladislav Honusek, tajemník KV STAN MSK

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.