Horáček (TOP 09): Likvidace malých pošt pokračuje

21.09.2015 22:20

Vláda České republiky podle svých různých prohlášení garantuje zachování 3 200 poštovních poboček, a to i v malých obcích. No konečně, mohlo by se zdát.

Horáček (TOP 09): Likvidace malých pošt pokračuje
Foto: top09.cz
Popisek: Poslanec Václav Horáček

Je vyhráno, oddechnou si mnozí starostové především menších obcí, kteří žili dlouhodobě v nejistotě, jak to bude dále. Jenže – měli by být opatrní v tom, čemu věří. Ono to celé totiž působí jako chytře vymyšlená obezlička, kterou, až se podaří prokouknout, bude již pozdě.

V praxi totiž zatím existuje jediná jistota – že bude zachováno 700 největších kamenných pošt. Všechny ostatní, které přežijí, mají být jen franšízami. A tady se nám to začíná komplikovat. Osud 2 500 pošt totiž není tak růžový, jak se nám snaží kupříkladu ministr vnitra Milan Chovanec namluvit.

Pan ministr stále opakuje, že pokud obec nebudou souhlasit s přechodem pošty na třetí osobu, pošta bude zachována. Kdo mu věří, dělá chybu. Ono to totiž bude nakonec přibližně takhle: na obec přijde manažer pošty s nabídkou na spolupráci v režimu Partner. Potud v pořádku. Nabídne paušál pro pracovníka a peníze za transakci. Stále v pořádku. Jenže – nový poštovní úředník musí být zaměstnancem úřadu. To v případě malých obcí znamená, že svého jednoho či dva zaměstnance, kteří již dnes stěží zvládají nápor zbytečné byrokracie, čeká další zátěž. Anebo si obce budou muset najmout novou pracovní sílu, která ji dále jen finančně zatíží. Navíc na sebe bude muset jak obec, tak pracovník převzít další odpovědnost za poskytování poštovních služeb. A stále není jasné ani to, zda zůstane ono nesmyslné prodávání různých finančních (i jiných) produktů na pobočkách pošty. To by si nakonec úředník mohl ke konci měsíce koupit ještě jeden los, dva maňásky a tři pojištění, aby mu plat nebyl seškrtán.

Mnoho obcí se již dříve snažilo udělat vše proto, aby pošta u nich zůstala zachována. Kupříkladu přestavěly prostory, v nichž sídlí, platí energie či poskytují jinou součinnost ve snaze udržet službu, kterou by měl zajistit stát. Kupříkladu v Kořenově do obnovy pošty dali tři čtvrtě milionu korun. A našlo by se mnoho dalších obcí, které jednaly podobně. Přesto – až za nimi přijde manažer s nabídkou Partner, pravděpodobně ji odmítnou. A já sám bych jim to v tuto chvíli a v této podobě rozhodně doporučil. Ovšem pak bude politický viník konce pošty na obci jasný – bude to starosta, který přece odmítl „lákavou“ nabídku. Ministr vnitra plameně promluví o tom, jak nastavil dobré podmínky, ale zlý starosta je nepřijal a proto není jiné cesty.

Ostatně – příprava na celý tento proces již započaly. Mimo jiné oznámením České pošty, že propustí 3 400 svých zaměstnanců (mimochodem velmi pěkná vizitka sociálně demokratické vládnoucí strany!). Pokud se zásadně nezmění přístup Vlády České republiky a kompetentních úřadů k České poště, pak v brzké době skončí pošty na malých obcích a lidé budou muset za poštami cestovat. Heslo současné vlády „Blíže k lidem“ tak dostane opět nový, pravda nečekaný rozměr.

Václav Horáček, poslanec TOP 09

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).