Horáček (TOP 09): Poštovní virtuální mikroregiony mohou zachránit pošty v malých obcích

12.04.2014 16:27

Poslanec TOP 09 Václav Horáček po jednáních s vedením České pošty představil návrh, který by měl vést k zachování desítek pošt v malých obcích.

Horáček (TOP 09): Poštovní virtuální mikroregiony mohou zachránit pošty v malých obcích
Foto: top09.cz
Popisek: Poslanec Václav Horáček

Ty přitom Česká pošta plánovala z ekonomických důvodů zrušit. Návrh předpokládá vznik virtuálních mikroregionů, které by spojovaly několik sousedících obcí a které by se „dělily o otvírací dobu pošt“.

„V uplynulých měsících jsem jednal s vedením České pošty, ale také s mnoha starosty a úředníky a hledal cestu, jak v obcích zachovat jejich pobočky. Jsem si vědom toho, že se jedná o ekonomicky náročnou službu, přesto jsem přesvědčen, že by z vesnic neměla zmizet,“ říká poslanec Horáček.

Proto navrhl v rámci sousedících obcí vytvořit takzvané virtuální poštovní mikroregiony, které by poštovní úřady „sdílely“ – tedy pošty by zůstaly v obcích, kde dnes jsou, ale dělily by se o otvírací dobu.

V praxi by to znamenalo, že by se spojily například čtyři sousední obce – každá by měla svůj poštovní úřad, který by ale byl otevřený jen 15 hodin v týdnu. Například tedy jeden den dopoledne, druhý den přes poledne a třetí den v týdnu odpoledne.

„V každé vesnici, kde dnes pošta je, by tak zůstala zachována. Lidé by měli šanci vyřídit si své věci v těchto úředních dnech a nemuseli by putovat mnohdy desítky kilometrů daleko, jak předpokládal původní záměr,“ vysvětluje Václav Horáček.

Tento projekt by byl navíc vstřícný také ke klientům pošty, kteří by si mohli vybrat, zda by na poštu šli ráno, v poledne, nebo odpoledne

„Návrh bude nyní dále diskutován a věřím, že se najdou jeho další řešení, která povedou ke snížení nákladů České poště, a tím ke zvýšení konkurenceschopnosti podniku a tedy také k jeho dalšímu vývoji, přitom ale k zachování poštovních poboček i na malých obcích“ konstatuje dále Horáček.

Jak Horáček dodává, o konkrétní podobě se ještě bude jednat, a to i se starosty, jejichž měst se problém přímo týká. „Myslím, že jsme v základních rysech návrhu našli s managementem České pošty shodu a že nic nebrání jeho realizaci,“ uzavírá dané téma. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…