Horáček (TOP 09): Prezident Havel si sochu v Praze zaslouží

08.03.2015 17:26

Václav Havel pro mne byl prostě pan prezident. Nejen proto říkám nápadu jeho sochy v Praze ano.

Horáček (TOP 09): Prezident Havel si sochu v Praze zaslouží
Foto: top09.cz
Popisek: Poslanec Václav Horáček

Souhlasím s tím, aby v Praze stála socha Václava Havla?

Ano. Václav Havel byl bezesporu významnou osobností, která by si důstojnou sochu na vhodném místě v hlavním městě zasloužila. Nejen jako státník a politik, filosof, ale také jako Pražák, který Prahu miloval a mnohé pro ní udělal. Vždy se snažil, aby naše hlavní město bylo pěkným místem, kde se bude dobře žít a kam budou rádi jezdit turisté.

Jaké místo v Praze by pro ni bylo případně vhodné?

To je asi dotaz spíše na urbanisty, historiky. Může to být buď místo spojené s jeho politickou činností, nebo místo nějak spojené s jeho osobností. Určitě mne napadá oblast Pražského hradu (proč by, například, nemohl být v oblasti kolem výhledu na Prahu na Hradčanském náměstí, v blízkosti sochy TGM? Další možností by byla například socha na Václavském náměstí, u budovy Melantrichu, která je tak úzce spjatá s událostmi roku 1989. Mohlo by to být ale i okolí Pražské křižovatky, tedy bývalého kostela, který Václav Havel s jeho nadací opravili a spravovali, vytvořili v něm jedinečné místo setkávání a diskusí. To jsou ale opravdu spíše okamžité nápady. Slovo by v tomto případě měli mít urbanisté a historici. Rozhodně by mělo jít ale i místo důstojné a zároveň navštěvované. Jsem přesvědčen o tom, že by se jednalo o jedno z významných turistických míst Prahy, protože jméno Havel je v zahraničí stále pojmem.

Je na vznik sochy VH správná doba anebo by se mělo ještě nějakou dobu počkat?

Doba správná je. Jen se obávám, aby se z toho nestalo politikum. To by být nemělo. Podpora pro sochu Václava Havla nemusí nutně znamenat, že s ním ve všem souhlasím a že mám absolutně stejné názory. Je to jasné vyjádření úcty a uznání, které k této výjimečné osobnosti máme. A také k tomu, že si vážíme naší nedávné historie. Obávám se ale, že pro mnohé by se z toho stala spíše ta politika a šance zviditelnit se. Buď tím, že budou bojovat proti, nebo tím, že budou tvrdit, že jsou jedinými obhájci…

Měla by nějaká strana učinit aktivní kroky pro to, aby socha vznikla-nevznikla?

Nevím, zda by to měla být otázka stranická a zda by nějaká strana měla podnikat nějaké takové kroky. Bylo-li by potřeba souhlasu například Poslanecké sněmovny (jakkoli nevím, proč by tomu tak mělo být), nepochybuji o tom, že TOP 09 by takový návrh jednomyslně podpořila. Věřím, že i kdyby měla na sochu například probíhat veřejná sbírka, zapojili by se nejen naši poslanci, ale i řadoví členové a jak věřím, i naši podporovatelé. Dovedu si představit mnohé, ale jak jsem psal již výše – byl bych rád, kdyby se nám podařilo sochu v Praze udělat bez toho, že z toho bude vleklé politické téma, které nakonec všechny spíše otráví… Na druhou stranu, mám pocit, že by to bylo typické jak pro nás, Čechy, tak že by to bylo i příznačné pro absurdní dramata samotného Václava Havla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

4:31 Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

Česká republika směřuje do války. Žene jí tam svými projevy a svými činy prezident Petr Pavel, premi…