Horník (STAN): Děti už odmalička vidí, že pivo patří k českému národu

25.04.2018 17:58

Projev na 14. schůzi Senátu dne 25. 4. 2018 k návrhu zákona senátorů Ivo Valenty, Jana Horníka, Jiřího Voseckého a dalších senátorů, kterým se mění zákon o silničním provozu

Horník (STAN): Děti už odmalička vidí, že pivo patří k českému národu
Foto: archiv senátora
Popisek: senátor Jan Horník (STAN)

Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, kolegové, jelikož tady bylo stejně jednou všechno řečeno a ten zákon spadl pod stůl v Poslanecké sněmovně, tak jsem si myslel, že už vystupovat nebudeme. Ale když vidím, že všichni vystupují, tak já také chci přispět troškou do mlýna. Ale nebudu opakovat to, co jsem řekl při tom prvním, tehdy úspěšném návrhu, který odešel ze Senátu.

První věc. Chtěl bych, vaším prostřednictvím, paní místopředsedkyně, vzkázat kolegovi Carbolovi, že děti neuvidí ty cyklisty, kteří měli jedno pivo, jenom na té stezce. Ty děti je vidí na předzahrádkách, ty děti je vidí doma, když si táta dá, nebo máma si dá pivo. To není tím, že bychom je to učili. Ony to vidí. Ony už odmalička vidí, že pivo patří k českému národu.

Takže pojďme udělat převratnou věc. Pojďme vymýtit pivo z našeho hospodářství, zakažme pivo – to by bylo asi nejlepší. Udělejme tvrdou regulaci – v Americe to zkusili svého času – a zakažme veškerý alkohol. A já bych doporučoval rovnou zakázat i ty cigarety, doutníky a všechno ostatní. Pojďme ten život nasměrovat těm lidem, o což se tady zdárně snažíme už mnoho, mnoho let... A mám dojem, že se nám to hodně daří v různých oblastech života. Ale uvědomme si, že člověk je přece bytost svérázná, která snad také má svůj rozum a mohla by konat ne podle toho, jak je jí nařizováno, ale jak ona sama uváží, aniž by sebe poškozovala, nebo poškozovala ty druhé.

My tady mluvíme o alkoholu. Za volantem, na kole, ale to je na běžkách, to je na kanoi, to je na inlinech, to je na kolečkových lyžích, to je na snowboardu, to je na sjezdových lyžích. To jsou ta různá hejbátka, ty segwaye, nebo jak se to jmenuje, ty mrchy, takže tady o tom o všem mluvíme. Teď tedy řešíme kola.

Já už jsem tady uváděl v minulosti – žijí na hranicích, skoro 50 metrů od té hranice – a v Německu přijedou cyklisté, tam si dají pivo, úplně legálně, přejedou tu hranici, přijedou na Boží Dar těch 500 metrů tam, a oni si to asi ani neuvědomují, že v České republice těch 0,5 promile je možných. Funguje to tam.

Nemám – já nevím, z čeho funguje ta statistika úrazů na kole pod vlivem alkoholu – my máme Horskou službu, která funguje zejména v zimě, nebo takto byla kdysi dávno konstituována. Ale dneska už funguje celoročně a úrazy v létě jsou úplně na stejné úrovni, myslím v rozsahu i v jejich vážnosti, úplně stejně jako v zimě. A já se vás ptám, zakážeme prášky? Víte, co lidí do sebe nacpe různých prášků? Proti alergii například. A tam si přečtete v návodu, že byste neměli řídit. Ale tam není napsáno, že tam je zakázáno řídit. V tom návodu je napsáno – já jsem alergik, tak o tom můžu mluvit, jsem alergikem 40 let, takže znám ty návody a vím, co tam je. Ale tím pádem bych neměl jet ani na tom kole. Ale to jsou prášky, u kterých to je jasně dané. Je to něco nepřirozeného, co přichází do našeho těla. Pivo je nepřirozené, prášky jsou nepřirozené. Ale jak my víme, že si někdo nedá třeba čmouda marušky? A taky jede na kole.

Já tedy jsem zatím neviděl policisty u nás na stezce, ani – co se týká toho alkoholu – že by měřili, nebo to nějak postihovali, ale ani u té marušky a u jiných drog. To se jich konkrétně na Božím Daru několik zatklo, ale to už byli takoví ti hodně zfetovaní, kteří jeli autem ne zcela rovně a nebo rovnou nabourali. Ale stejně jim to nezakážete. Oni to stejně někde budou dělat. Stejně ten stát se snaží, a ono se to nedaří.

Přijedou Holanďané, no tak to je jejich Mekka, víte, jak to je v Holandsku. Pro nás největším problémem je dneska holandská omladina. Ale oni nejezdí na kole. Oni ho k tomu ani nepotřebují, aby se zfetovali. Takže tyhle zákazy, už to tady bylo řečeno předřečníky, které my pořád vymýšlíme a myslíme si, že to uděláme lépe a pak to budeme postihovat. A nejlepší by bylo, kdybychom zavedli trest smrti. A znovu, ty lidi, když do zopakuje potřetí, tak běž tady z tohoto světa. Od toho tady přece nejsme. Neblázněme. Vraťme se na zem, máme normální selský rozum a byrokracii tohoto státu ještě víc nezatěžujme. Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Konec opožděných plateb, nová směrnice pomůže hlavně malým a středním podnikům

12:12 Kolaja (Piráti): Konec opožděných plateb, nová směrnice pomůže hlavně malým a středním podnikům

Konec problémům s opožděnými platbami. To si europoslanci slibují od nové směrnice, kterou schválili…