Horník (STAN): Myslí si snad někdo, že Prohlášení našich nejvyšších představitelů je vyjádřením rovnosti a vzájemné úcty?

03.11.2016 6:32

Jsem si vědom skutečnosti, že dohody se musí dodržovat, čímž se ve svém životě dlouhodobě řídím, ale samozřejmě pouze za předpokladu, že se nemění okolnosti, za kterých byly uzavírány. Dohoda mezi předsedy tří největších senátorských klubů ČSSD (Petr Vícha), KDU-ČSL (Petr Šilar) a STAN (Jan Horník) o obsazení orgánů Senátu byla stvrzena podáním rukou ve čtvrtek 27.10. 2016. Je pravdou, že to bylo už v době, kdy spatřilo světlo světa „Společné prohlášení nejvyšších ústavních činitelů České republiky“ (dále jen „Prohlášení“).

Horník (STAN): Myslí si snad někdo, že Prohlášení našich nejvyšších představitelů je vyjádřením rovnosti a vzájemné úcty?
Foto: archiv senátora
Popisek: senátor Jan Horník (STAN)

I přes okamžitou kritiku tohoto „Prohlášení“ členy našeho senátorského klubu STAN jsem dohodu tří klubů držel i během předvčerejšího dopoledne, kdy jsem se setkal s předsedou Senátu M. Štěchem. Zároveň jsem však věřil, že i na základě reakce veřejnosti a velké části politického spektra dojde k určité sebereflexi signatářů „Prohlášení“ nebo alespoň pana předsedy Štěcha.  

Zatímco se toto mé dodržení dohody přes média dostalo k veřejnosti, tak na Pražském hradě probíhala jedna z dalších schůzek čtyř nejvyšších ústavních činitelů za účasti dvou ministrů české vlády k zahraniční politice. Tedy ideální prostor na hodnocení „Prohlášení“ nebo spíše přehodnocení tohoto poníženeckého vyjádření. Místo toho vyšlo další prohlášení těchto ústavních činitelů ve věci projednávaných témat -  zvládání migrační krize a boje proti terorismu, otázky evropské bezpečnostní a obranné unie,  aktuální situace v Turecku,  sankční režim vůči Ruské federaci a  problematika tzv. brexitu. Paradoxně v jedné části prohlášení je doslova uvedena následující pasáž:

„Podtrhli zájem ČR o zajištění stability a evropských standardů demokracie a lidských práv v Turecku“. Proč se v případě Turecka na nutnost dodržování lidských práv poukazuje a nedělo se tak v předchozím narychlo vytvořeném „Prohlášení“? A tady nemůže uspět ani signatáři „Prohlášení“ proklamované strategické partnerství České republiky s Čínou podepsané v březnu tohoto roku prezidenty obou států v Praze.

Tento dokument obsahuje v bodě X. následující formulaci: „Obě strany potvrdily společný závazek ve věci podpory a ochrany lidských práv na základě rovnosti a vzájemné úcty“.  Myslí si snad někdo, že „Prohlášení“ našich nejvyšších představitelů je vyjádřením této rovnosti a vzájemné úcty? Já tedy nikoliv. Ještě víc oleje do ohně přilil nehorázný příměr ministra Zaorálka k setkání s dalajlámou, byť ho následně dementoval. To, že ministr Zaorálek nereaguje na žádosti senátorského klubu STAN o poskytnutí relevantních podkladů v záležitosti „Prohlášení“, to už je jen holé konstatování.

Vše výše uvedené velmi zpochybnilo disponování mého mandátu uděleného zbývajícími deseti senátory klubu STAN ve věci obsazení orgánů Senátu. Tím pádem nejsem momentálně schopen potvrdit dodržení smlouvy uzavřené podáním ruky s předsedy klubů ČSSD a KDU-ČSL a ani část toho, na čem jsme se dohodli a co jsem doposud veřejně prezentoval a obhajoval.

V návaznosti na výše uvedená fakta jsem byl nucen na dnešek svolat mimořádnou schůzi senátorského klubu STAN s tím, že do jednání klubu nemohu z pochopitelných důvodů zatím poskytovat žádné mediální výstupy, za což se předem omlouvám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

4:32 Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…