Horník (STAN): Slyšení zajistí argumenty pro a proti přímé volbě starostů

17.11.2014 21:46

V úterý 18. 11. v 11:00 se v Hlavním sále Senátu koná veřejné slyšení na téma Přímá volba starostů. Diskusi pořádá senátorský klub Starostové a nezávislí.

Horník (STAN): Slyšení zajistí argumenty pro a proti přímé volbě starostů
Foto: Redakce
Popisek: Starostové a nezávislí

"Cílem veřejného slyšení je zjistit argumenty pro a také proti institutu přímé volby starostů, který přináší úspěch např. v Sasku. Pozvali jsme odborníky, které téma zajímá a zejména také zákonodárce, kteří o změně případně budou rozhodovat," vysvětluje předseda klubu Starostové a nezávislí Jan Horník, zároveň dlouholetý starosta Božího Daru. "Diskusi záměrně otevíráme právě teď po komunálních volbách, kdy na mnoha radnicích dochází opět k různým obchodům mezi stranami a hnutími. Křesla starostů a místostarostů nejsou vždy rozdělena zcela transparentním způsobem a mnohdy i velmi úspěšný zastupitel, byť získá třeba i nejvyšší počet preferenčních hlasů, může přijít o křeslo starosty nebo se dokonce dostat do opozice. To můžou voliči vnímat jako zradu a v důsledku tyto dohody negativně ovlivňují motivaci občanů chodit k volbám," říká Jan Horník. V sousedním Sasku volí občané starosty se sedmiletým mandátem. Právě tato spolková země by mohla být pro případnou změnu v ČR inspirací. Návrh na zavedení přímé volby starostů představí na veřejném slyšení europoslanec Stanislav Polčák. Dále vystoupí: Marie Kostruhová - Ministerstvo vnitra, Pavel Drahovzal - Svaz měst a obcí, Aleš Gerloch - Právnická fakulta, Martin Půta, předseda hnutí STAN a další.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: STAN

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

18:09 Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu zákona na zrušení veřejnoprávních médií na S…