Horník (TOP 09): Obrovský zásah do práv samospráv

18.12.2014 12:26

Projev na 4. schůzi Senátu Parlamentu ČR z 18. 12. 2014

Horník (TOP 09): Obrovský zásah do práv samospráv
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor za Karlovy Vary Jan Horník

Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, kolegyně, kolegové. To podstatné tady, mám dojem, bylo řečeno slovy Radko Martínka. Já mám jeden obrovský problém a musím ho vyzdvihnout tím, čím on začínal. Chci požádat pana ministra, jestli by váhou své osoby jako předsedy nejsilnějšího hnutí, jako místopředsedy vlády, se pokusil Senát jako takový brát skutečně vážně, aby z PS nechodily dle mého ne úplně šťastně udělané zákony, které nás nutí k tomu, abychom se je snažili alespoň na nějakou přechodnou dobu napravit nebo upravit.

Nevím, jestli je to nevyzrálostí poslanců, ale za tu dobu, co tam jsou, už by mohli vědět, o co jde. Nebo je to možná také tím, že my jsme tady starší 40 let a máme životní zkušenosti. Když se tady podívám po Senátu, ať vlevo nebo vpravo, hodně lidí začínalo právě u samospráv.

Když se teď podívám na náš schválený program, tak body 1 – 6, které předkládáte, pane ministře, mají všechny lhůtu, která uplyne 8. ledna. Tyto zákony nám přišly 9. prosince. My do dnešního dne, vč. dneška, na to máme v podstatě 9 dní. To už tady bylo řečeno. My nejsme schopni všechno to, co přichází z PS, kde na to mají 3 čtení a dostatek času, aby si to vydiskutovali, za velmi krátkou dobu to tady napravovat. Mě pak samozřejmě děsí, když z PS dostávám emaily od kolegů poslanců: Senáte, pomož!

Já se trochu obávám, že materie, o které tady teď mluvíme, je obrovským zásahem do práv samospráv. Kolega Martínek to tady již zmiňoval. Já si myslím, že zasahování je o to větší, že mi to připadá tak, že se začíná samospráva jako taková zestátňovat. A tomu tady za 25 let tak nebylo. Nevím, jaký je úmysl jednotlivých ministrů vlády, že se snaží zasahovat do kompetencí samospráv, které dneska mají největší důvěru u občanů ČR. Dlouho byl nad samosprávami pan prezident, čemuž tak už dneska asi není, nicméně přece jenom samosprávy, to jsou ta místa, kterým občané věří.

My na půdě Parlamentu ČR máme za úkol vytvářet podmínky právě na nejnižší stupeň, nejnižší úroveň řízení, to je ta samospráva, protože si nás lidé v těch místech volí, tak očekávají od nás, kteří jsme členy samospráv, abychom, pokud se nám podařilo dostat se do PS nebo do Senátu, abychom některá zvěrstva, která pak přicházejí do Senátu, se pokusili váhou Senátu aspoň zmírnit.

Já vás o to skutečně velmi prosím, aby za rok v tento samý čas jsme se nedostali zase do jakési časové nouze a PS pak z důvodu účinnosti předkládaných novel zákonů, která mnohdy je od 1. 1. následujícího roku, tak na nás de facto klečí a říká: Vy musíte, to je třeba, to se musí udělat! Já si myslím, že Senát nemusí vůbec nic. Proto, aby k tomu nedocházelo, tak vás snažně prosím, abyste takto projednávané zákony na poslední chvíli v příštím roce Senátu nepředkládali a také, abyste zvážili, proč se senátoři napříč politickým spektrem zákony podrobně zbývají a jsou schopni se domluvit na některých věcech, o kterých vědí, že jsou nepřístojné, že je zapotřebí je napravit. Aby to nedopadlo tak, že když vracíme zákony do PS, jako jsme to udělali na minulé schůzi minulý týden, byly to 2 novely zákony, aby neukazovali sílu, kdo je ten silnější, a snažili se nás přehlasovávat, ale aby se nad tou materií skutečně zamysleli, protože my se následně dozvídáme, že mnozí, kteří ve 3. čtení pro nějakou věc hlasovali, tak ani neví, o čem hlasovali. To mám dojem, že není případ tady v Senátu. Tady se o těchto věcech velmi podrobně debatuje. Čas na to máme skutečně malý, nicméně umíme se domluvit. Já bych byl rád, kdyby stejné souznění fungovalo mezi Senátem a PS, i když tomu bohužel za ty roky nevěřím.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: senat.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…