Horská (KDU-ČSL): Anežka, jejíž socha by měla stát ve Vatikánu, je příkladem pro nás, politiky

23.05.2015 17:33

Senátorka Miluše Horská a senátor Zdeněk Papoušek byli minulý týden na jednání ve Vatikánu. Vrcholem programu třídenní návštěvy byla generální audience u papeže Františka a setkání se státním sekretářem Pietro Parolinem. Ten je klíčovou osobou v oblasti vatikánské politiky a zastává podobnou funkci, jako v České republice předseda vlády. Osou jednání se staly otázky česko-vatikánských vztahů.

Horská (KDU-ČSL): Anežka, jejíž socha by měla stát ve Vatikánu, je příkladem pro nás, politiky
Foto: kdu.cz
Popisek: Senátorka Miluše Horská

Jedním z hlavních témat, které Miluše Horská a Zdeněk Papoušek diskutovali s Pietro Parolinem, byla smlouva mezi Českou republikou a Svatým stolcem. Intenzivně se také projednávaly možnosti zapojení církve do sociálního dialogu. I stát má své organizace, které mají stejné poslání jako církve, prokazují stejnou službu, která je velmi potřebná. Paní senátorka vyzvala k tomu, aby stát, resp. teď nově i kraje zajistily těmto organizacím víceletou finanční jistotu, čímž by je podpořily v jejich aktivitách.

Nejvyšší pocta patronce českých zemí

Dalším bodem programu byla instalace sochy svaté Anežky ve Vatikánu, která má sloužit jako nový symbolický rozměr rozvinutí vztahů mezi Vatikánem a Českou republikou. „Svatá Anežka nebyla pouze ženou, která svůj život zasvětila chudým a nemocným, ale také vzdělanou političkou a diplomatkou, která se vyznamenala také ve vyjednávání podmínek fungování charitativní oblasti. Symbol svaté Anežky roste v souvislosti s vyhlášením Svatého roku milosrdenství,“ řekla senátorka Miluše Horská. Tím se přihlásila k programu vyhlášeným papežem Františkem, který akcentuje zájem o lidi žijící na periferii. „Krom toho si s ní my, Češi, spojujeme znovuzískání svobody v roce 1989. Navíc se Anežka vzdala trůnu a šla dobrovolně sloužit potřebným. Tímto svým chováním jde tak příkladem i nám politikům“, připomněla senátorka. Pietro Parolin vyjádřil přesvědčení, že umístění sochy by nemělo nic stát v cestě.

U Svatého otce

Vrcholem návštěvy pak bylo setkání s papežem Františkem. „Byl to neopakovatelný zážitek. Řekli jsme si pár milých slov, dostala jsem požehnání a předala symbolické dary. Životopisy novináře Karla Weiricha, který za války organizoval z Vatikánu pomoc pronásledovaných Židů v protektorátu, dále pak kardinála Josefa Berana, vězněného jak za nacismu, tak i komunismu a též služebnice Boží, matky Vojtěchy. Svatý Otec ode mě také dostal ručně vyrobené křížky od handicapovaných žáků z pardubické školy Svítání, kde jsem ředitelkou,“ dodala senátorka Miluše Horská. Setkání s papežem pro ni bylo silným zážitkem: „Jestli si člověk věřící či nevěřící nějak fyzicky představuje přítomnost Boží, tak je to právě v osobní blízkosti papeže Františka. Jeho energie, gesta, úsměvy, nejvíce zastavení s dětmi a lidmi nemocnými, potřebnými způsobuje, že náměstí je ho plné a přiznám se, že mi tekly slzy lidského štěstí.“ O úspěchu české delegace ve Vatikánu svědčí nejenom samotná audience u papeže, ale i fakt, že jednání se státním sekretářem trvalo déle, než je zvykem. „Pietro Parolin projevil velký zájem o sociální otázky. Nejvíce ho zajímala moje činnost s handicapovanými lidmi. Věnoval nám tak více času než některým předním světovým politikům,“ svěřila se senátorka Miluše Horská.

Společně se Zdeňkem Papouškem následně navštívili první českého papežského nuncia v České republice, Giovanni Coppu. Předali mu stříbrnou pamětní medaili Senátu PČR a vzpomněli s ním na léta prožitá v České republice.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

11:04 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zastavení diskuse ohledně změny občanského zákoníku…