Horská (KDU-ČSL): Čím dříve přestaneme nekvalitní vysoké školy podporovat, tím lépe pro všechny

04.11.2014 11:30

Objektivní fakta dokládají, že ženy jsou znevýhodněny jak na trhu práce, tak i v politice. I to zaznělo na diskuzním setkání, které se pod patronací europoslankyně Michaely Šojdrové příznačně uskutečnilo v pardubické kavárně Evropa.

Horská (KDU-ČSL): Čím dříve přestaneme nekvalitní vysoké školy podporovat, tím lépe pro všechny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miluše Horská, místopředsedkyně Senátu

"Potěšilo mě, když předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker vyhlásil, že chce mít ve svém týmu větší zastoupení žen," poodhalila poslankyně Evropského parlamentu Šojdrová jeden z důvodů, proč podpořila novou komisi. Tématem diskuzního odpoledne, které organizovala za podpory Evropské lidové strany, byla ale hlavně problematika nezaměstnanosti. Šojdrová připomněla, že Evropská unie si vytýčila cíl, že do roku 2020 dosáhne zaměstnanosti 65 %. Tomu odpovídá i množství programů, které mají ulehčit hledání místa těm, kteří patří mezi nejohroženější skupiny – ženy po mateřské dovolené, absolventi škol a senioři nad 50 let věku. Za pozornost podle Šojdrové stojí především program Záruky za mladé. Europoslankyně také přidala svou osobní zkušenost s tím, když jako bývalá ředitelka odboru České školní inspekce umožnila svým dvěma podřízeným – matkám malých dětí – pracovat z domu.

"Nejen, že tzv. home office neznamenal nižší pracovní výkony, ale naopak umožnil těmto ženám pracovat v klidu a s mnohem větším nasazením," zdůraznila Šojdrová. To je podle ní jedna z možností, jak matkám umožnit snadnější zapojení se do pracovního procesu.

Tak říkajíc domácí účastnicí pardubické panelové diskuze byla místopředsedkyně Senátu Miluše Horská. Ta se ve svém příspěvku zaměřila především na problematiku kvality profesní přípravy studentů. "Měli bychom si pečlivě vyhodnocovat, ze kterých škol se absolventi bez problémů uplatňují na trhu práce a kteří absolventi mají naopak problémy. Zejména u některých vysokých škol mám o kvalitě profesní přípravy vážné pochybnosti. K tomu, abychom nekvalitní vysoké školy přestali podporovat, je ale třeba nalézt i pořádný kus politické odvahy. Čím dříve se tak stane, tím lépe pro všechny," uvedla Miluše Horská, která sama dlouhá léta působila jako ředitelka školského zařízení.

Známá socioložka a publicistka Jiřina Šiklová se podrobněji zabývala především problematikou uplatnění žen na trhu práce. V této souvislosti připomněla, že do poloviny minulého století u nás nebylo běžné, že by ženy byly plnohodnotně zaměstnávány. "Tyto historické skutečnosti se dodnes projevují v mentalitě žen, které se často zbytečně podceňují. Ženy navíc musí během svého života zvládnout mnohem více sociálních rolí než jejich mužské protějšky, a i to je může při budování kariéry znevýhodňovat," uvedla Šiklová. I přes tyto okolnosti však nositelka ocenění Žena Evropy není podporovatelkou zavedení fixních kvót pro ženy jak v politice, tak i na trhu práce. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

11:17 Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k psychotestům pro všechny držitele a nové zájemce o …