Horvát (ODS): Čeští novináři a Evropská unie

07.07.2014 8:49

Přestože byly šachové figury v Evropském parlamentu znovu rozestavěny teprve nedávno, v českých médiích se provalila vlna tsunami, alespoň co se týče čerstvých zpráv a novinek...

Horvát (ODS): Čeští novináři a Evropská unie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Již po znovuzvolení staronového předsedy Evropského parlamentu Martina Schultze (SPD) začalo v českých luzích a hájích mediální bombardování týkající se postoje jednotlivých poslanců vůči symfonickému orchestru, který v tu dobu vyhrával Beethovenovu Ódu na radost. Určitým způsobem se zaměřili na české zástupce, kteří se k tomuto aktu postavili svým svérázným postojem. Zatímco poslanci většiny českých partají hymnu náležitě akceptovali, čeští zastupitelé v barvách AECR (Aliance evropských konzervativců a reformistů), respektive ODS, zůstali chladně sedět na svém místě, zástupci EFD (Evropa svobody a demokracie) s účastí Petra Macha (Svobodní) se dokonce k orchestru otočili zády, což několik eurofederalistů velmi pobouřilo.

O několik dní později se terčem českých novinářů stal opět Petr Mach, který se dostal do přímé kontradikce se svým předvolebním výrokem, kdy členy evropských výborů považuje za ty, jež se nechávají uplácet Evropskou unií. Ovšem několik měsíců uběhlo jako voda a český "beran" se stal tím, kým před volbami dost možná opovrhoval - členem, podle jeho slov, "minivýboru".

Podle mého názoru není nastavení zadní části těla vůči sboru zcela košer, ani popření svého výroku protichůdným činem na začátek svého volebního období, ovšem jsou tyto informaci těmi, kterými bychom si přáli být zahrnováni?

Uvítal bych spíše ucelený přehled všech partají a subjektů, které v Evropském parlamentu působí. Zahraniční média (obzvláště francouzská) podávají čtenářům pravidelné informace o EU ve formě, která je hodná jejímu dnešnímu významu (ve smyslu jejího vlivu na život občanů členských zemí). Jak je vidět, česká média dají přednost nastavenému pozadí nebo raději nachytají čerstvého poslance na hruškách (tím se Petra Macha nezastávám).

Média by prokázala velkou službu, pokud by poukázala na jednotlivé strany, představila by jejich programy, ideje, myšlenky, neboť občané ani nevědí, pod která křídla spadá strana, kterou volí. Myslím, že pokud by znali představy evropských stran, na které se váže jejich oblíbené partaje, přinejmenším by si svou volbu rozmysleli. Usuzuji tak na základě svých diskusí s voliči, kteří jsou silně protievropší, ovšem na domácí půdě volí takovou stranu, která podporuje vzájemnou evropskou integraci. Naopak je tomu samozřejmě stejně.

Nechci v žádném případě kritizovat práci novinářů, kteří se snaží čtenáře nakrmit zajímavými informacemi, ovšem si myslím, že jednotlivá témata by měla být vybírána mnohem pečlivěji a některá v menší míře.

reklama

autor: ODS

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ulvr (SLK): Na Jilemnicku vzniklo první společenství obcí v republice

13:04 Ulvr (SLK): Na Jilemnicku vzniklo první společenství obcí v republice

Liberecký kraj se stal prvním krajem, kde vzniklo společenství obcí jako nová forma meziobecní spolu…